1 évnél régebbi cikk

Párnacsata, avagy miért kell a díszpárna?
Fehérvár Médiacentrum fotója
moemax.hu
Párnacsata, avagy miért kell a díszpárna?

Ugye Te is emlékszel gyerekkorodból legalább egy nagynénire, rokonra, akinél a kanapéra alig lehetett leülni a sok színes, élre állított díszpárna miatt? Hátradőlve ugyanolyan kemények voltak, mint a kanapé háttámlája, ráadásul a gombok előszeretettel akadtak be a horgolt párnahuzatba. Sem kényelmesnek, sem szépnek nem volt mondható a kompozíció. Miért ragaszkodunk mégis hozzá?

Díszpárnák a lakásban

Hát igen, a párna, mint díszítő elem, nem mai vívmány. Szerencsére ma már a kényelmünket is szolgálja, és mellette dekorációs elemként is betölti szerepét. Többféle színben, számban és méretben találunk a mömax webáruházában díszpárnát

A párnák ügyes elhelyezéssel, stílusos színválasztással felfrissítik a nappali hangulatát, összképét, barátságosabbá teszik a hálószobát. A gyerekszobában ülőpárnaként használva nyugodtan elnyúlhatunk rajtuk a fárasztó nap után társasjáték közben. 

Egy forró nyári délután kiköltözve a kerti sátorba ugyanúgy jólesik hátunk mögött egy párnával szürcsölni a jéghideg limonádét. Párnákat használunk az ülőpadokon az előszobában, a kerti bútorokon vagy a most annyira trendi raklapbútoron is.

Párnából is csak mértékkel!

Bár a párna a támasztó és kényelmi funkcióin túl egy rendkívül egyszerű dekorációs elem is, lehet vele stílusbakikat elkövetni. Főleg, ha az ember (lánya) párnagyűjtővé válik, és már nem tud megálljt parancsolni magának. Ilyenkor már szinte vadásszuk az új párnát, párnahuzatot. Van külön karácsonyra, szülinapra, de minden évszakra is. Egy idő után sajnos a sok felhalmozott párna ízléstelen és kaotikus színes kupacot eredményez a kanapén, ágyon. 

A másik véglet, amikor az ülőgarnitúra két sarkában helyezünk el egy-egy párnát. Az elrendezés ugyan minimalista stílusúnak mondható, de ha hátradőlünk, a kényelmetlen háttámla állít meg bennünket. Erre a párnák számának növelése, és a különböző méret a megoldás. Vegyünk kisebb és nagyobb párnákat. Ezzel nemcsak a háttámla hiányát tudjuk pótolni, de a látványon is sokat dobunk. 

Teremtsd meg az otthoni stílusod

Ha már a párnák méretezésénél tartunk, az egyforma méretű párnákkal katonás rendet teremthetünk, de biztos, hogy ez a cél? Emlékezzünk vissza a nagynénik szófájára! Ha több méretű és formájú párnát helyezünk el egymás mellé, akkor épp ellenkezőleg, a bohó stílus irányába indulunk. 

Ezután már csak a párnák anyagára és színére kell odafigyelni. A plüss, lenvászon, bársony és selyem anyagokat nyugodtan elegyítsük egymással, a különböző textúrák egymás mellett izgalmas hatást váltanak ki. 

A változatosság a színekben is szerencsés, amennyiben igazodunk otthonunk stílusához. Érdemes itt is kísérletezni, de arra azért ügyelni kell, hogy a minták és színek harmonizáljanak egymással. A kevesebb jobb elve a színeket illetően is érvényesül. 

A mömax webáruházában találunk díszpárnákat és huzatokat is különböző anyagokból, színekben és méretekben. Ezekből még egy párnagyűjtő is tud szemezgetni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek