1 évnél régebbi cikk

Esős hétvégével indul a június, de így is aszályos az év Fehérváron
Esős hétvégével indul a június, de így is aszályos az év Fehérváron

Az év első öt havában az ilyenkor átlagos csapadékmennyiség alig több mint a fele esett le 2022-ben. Ez ugyan jobb arány, mint az év első negyedében volt, de még mindig erősen aszályos évnek számít 2022.

Korábban már foglalkoztunk Székesfehérvár csapadékadataival, és március végén igen szomorú adatokról számolhattunk be. Az első három hónapban az időarányos átlagnak megfelelő 100 mm helyett mindössze 18 mm csapadék hullott Székesfehérváron!

Kapcsolódó
Az éves csapadékarány mindössze ötöde hullott eddig Fehérváron

Az idei év rengeteg nehézséget hoz, a pandémia és az ukrán-orosz háború mellett a szárazság is erős árfelhajtó lehet az élelmiszerek terén. Március második feléig évi átlagban 100 mm csapadék a jellemző Székesfehérváron, ennek idén még az ötöde sem hullott le.

Az azóta eltelt két hónapban valamelyest javultak az arányok, de még mindig erősen aszályos évként jellemezhetjük 2022-t. Míg március végén az időarányos átlag ötödét sem érte el a lehullott csapadék, ez az arány mára elérte az 54 százalékot, azonban ez is elég kevésnek számít. A szekesfehervarcsapadekadatok.freewb.hu összesítése alapján az időarányos éves átlag június első napján 216 mm Székesfehérváron, ebből a mennyiségből azonban idén mindössze 116 mm hullott le a városra.

Ahogy az adatokból is kitűnik, míg az év első három havában mindössze 18 mm esett, addig április-májusban jóval több égi áldásban volt részünk, főleg az esztendő negyedik hava volt csapadékos, áprilisban átlagosan 53 mm csapadék hullott Székesfehérvárra.

Az éves átlag júniusban még ennél is több, az esztendő hatodik havában általában 69 mm lehulló eső a jellemző. Ettől persze voltak jelentős eltérések az elmúlt évek során. Egy esztendeje például mindössze 11 mm eső esett az esztendő hatodik havában, de a 2003-ban és 2007-ben mért 22 mm, vagy az elmúlt évtizedek negatív rekordjának számító, mindössze 6 mm júniusi csapadékot hozó 2000-es év is elég száraz volt. Ellenpélda volt 2010: ekkor az hatodik hónapban 149 mm eső esett, de a 218-as 123 mm is átlag feletti esőzésnek számít.

A június csapadék szempontjából jól indult, hiszen a hónap első hétvégéje egy kiadós esőzéssel kezdődött péntek éjjel. Az Időkép 30 napos előrejelzése alapján azért még várható néhány esős nap júniusban. Reméljük, további jelentősebb csapadék hull majd Székesfehérvárra, enyhítve 2022 eddig tapasztalt szárazságát.

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek