1 évnél régebbi cikk

Hamarosan az ujjunkba költözhet a bankkártya
Hamarosan az ujjunkba költözhet a bankkártya

Amilyen érdekes újdonság volt több tíz évvel ezelőtt a bankkártya megjelenése, olyan furcsa most azt hallani, hogy talán nyugdíjba küldik.

A technológia fejlődése életünk minden szegmensében észrevehető. Amennyire gyors ez a fejlődés, lassan azt is mondhatnánk, hogy a változás állandó és folyamatos. Igazából jobb, ha hozzászokunk az állandó változáshoz. Így van ez a zenelejátszás, a banki technológiák, de a tévézés világában is, hogy csak párat említsek az elmúlt hetek témájából.

Az sem újdonság már, hogy okostelefonjainkat egyre gyakrabban PIN-kód helyett ujjlenyomatunkkal vagy egészen egyszerűen csak a telefon kamerájába nézve nyitjuk fel.

De azon sem lepődünk meg, ha olyan munkahelyi munkaidő-rögzítővel találkozunk, mely az ujjlenyomatunkat kéri. Sőt lassan az sem lépi át az ingerküszöbünket, ha egy-egy ajtó nem beléptető kártyával nyílik, hanem szintén ujjlenyomattal. Mint ahogy az sem jelent újdonságot, hogy az iskola aulájában a falra szerelt tablet kamerájába belenézve, az megmondja van-e lázunk.

Ezeket a technológiákat figyelve, no meg látva azt, hogy a pénzügyi technológia már évek óta beköltözött a telefonunkba, sőt már az okosóránkba is, nem is meglepő a Mastercard legújabb fejlesztése.

A világ egyik legnagyobb bankkártya-kibocsátója egészen sci-fi-be illő fejlesztésen dolgozik. Elgondolásuk szerint a nem is oly távoli jövőben a bankkártyákat leváltanák a fent már bemutatott biometrikus azonosítókra. Ezek ismeretében a fizikai kártyákra egyre kevésbbé lenne szükség, végső soron pedig akár használatuk indokolatlanná is válhatna, hiszen azt leválthatná ujjlenyomatunk.

Az új kezdeményezés arra irányulna, hogy a bolti kártyaterminálok a jövőben nem a bankkártyánkat, az okostelefonunk vagy okosóránk érintését kérnék fizetéskor, hanem egészen egyszerűen az ujjlenyomatukat. A technológia egyáltalán nem ördögtől való. Sőt, még az is előfordulhat, hogy biztonságosabb, mint az eddigi érintéses fizetés, lévén ujjlenyomatunk egyedi és nem másolható, nem kifürkészhető.

A Mastercard újdonsága több szempontból is előremutató. Egyrészt jó eséllyel biztonságosabb a mostani fizetési megoldásoknál, másrészt milliárdnyi plasztikkártyával kevesebbel szennyeznénk bolygónkat. De az sem utolsó szempont, hogy az ujjunk mindig kéznél van, így a kasszánál sorban állva is jóval gyorsabb lehet a vásárlási folyamat.

Borítókép: freepik
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek