3 évnél régebbi cikk

Itt az első hazai bank, mely aktívan használja a Google Pay rendszerét!
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com
Itt az első hazai bank, mely aktívan használja a Google Pay rendszerét!

A Google Payt talán már itthon sem kell bemutatni. A fizetési szolgáltatás azon hiányossága, hogy míg Európában széles körben már működött, hazánkban éveken keresztül még nem, de - talán a kíváncsiság miatt is - kellő ismertséget alapozott meg neki.

Tavaly ősszel a KockaBlogban már írtam róla, hogy akkor még csak olyan natív módon, de végül is a Google elérhetővé tette hazánkban fizetési szolgáltatását a Google Payt. Akkor, az indulás elején hazai bankkal még nem volt üzleti kapcsolata a Google-nek, így jobb híján csak a külföldi fintech cégek bankkártyáival működött a bankkártyás fizetés az arra alkalmas Android rendszerű, NFC-képes okostelefonokkal.

Ezek közül, akkor a Google a Revolut, a Monese, és a Curve külföldi bejegyzésű pénzügyi cégek bankkártyáit nevesítette. Ezen cégek bankkártyáinak a digitalizálása volt megoldható.

Azonban az már az ősszel is sejthető volt, hogy ez a helyzet nem tartható sokáig. Annál is inkább, mert a szolgáltatás bevezetéséhez és annak érdemi működéséhez szükséges a magyarországi bankokkal való szoros együttműködés. Másrészt pedig a konkurens Apple Pay (a Google Pay Apple telefonos verziója) széleskörű hazai ismertsége és piaci elterjedtsége is azt vetítette előre, hogy a Google sem ülhet a babérjain sokáig, ha szeretné kivenni részét a magyarországi telefonos fizetési megoldások szegmenséből.

Nos, ez a folyamat most sebességet váltott.

A Google rálépett a gázpedálra és első körben a K&H Bank által kibocsátott Mastercard és Maestro kártyákat lehet mobiltelefonunkba költöztetni.

A pénzügyi elemzők pedig azt prognosztizálják, hogy a sor még ebben az évben további hazai bankokkal bővül.

Addig, míg itthon nélkülöztük a Google Pay fizetési lehetőségeit, több hazai bank is saját alkalmazást fejlesztett. Így tett többek között a Raiffeisen Bank is, mely nem is oly régen mutatta be saját fejlesztését. Azonban a Google Pay globális, univerzális fizetési rendszerét nem igazából lehet figyelmen kívül hagyni. Ezek a saját banki fejlesztések aligha fogják gátját szabni a Google fizetési rendszerének.

Honnan tölthetem le a Google Payt?

Magát az alkalmazást ne keressük a Google Play áruházban. Sőt, más alternatív alkalmazás áruházból sem szükséges letölteni. A Google egy egészen új megoldásként - más országokkal ellentétben, ahol az alkalmazás letöltése szükséges - itthon rendszer szinten integrálta a fizetési rendszerét az androidos telefonokba.

Amennyiben használni szeretnénk a lehetőséget, akkor először a K&H Bank saját okostelefonos applikációjában kell megkeresnünk a bankkártya menüt és azon belül lesz lehetőségünk a Google Pay rendszerében rögzítenünk saját bankkártyánkat.

Fizetéskor pedig elegendő csak a telefon NFC-funkcióját engedélyeznünk és máris fizethetünk. A biztonság legalább olyan szintű, ha nem nagyobb, mintha csak a fizikai bankkártyánkkal fizetnénk. Ha pedig szeretnénk a Google Pay általános beállításait megtekinteni, akkor azt telefonunk menürendszerében a következő menükben tehetjük meg: Készülékbeállítások/Google/Fiókszolgáltatások/Google Pay.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek