1 évnél régebbi cikk

Szombattól már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom
Fehérvár Médiacentrum fotója
Katasztrófavédelem
Szombattól már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság miatt szombattól az ország teljes területén elrendelték a tűzgyújtási tilalmat.

Szombattól tilos tüzet gyújtani az erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett.

A Nébih tájékoztatása szerint belterületen is érdemes elektromos vagy gázgrillt használni, mert a nyitott égésterű fatüzelésnél az égő zsarátnokok több száz méterre is képesek elrepülni, és meggyújtani a már amúgy is száraz növényzetet.

A hetek óta elhúzódó kánikula miatt a növényekkel borított területeken megnőtt a tűz kialakulásának kockázata.

Legutóbb szerdán riasztották a székesfehérvári tűzoltókat szalmatűzhöz. Aratás után csaptak fel a lángok a Budai úton egy villamossági szaküzlet mellett, a tűz veszélyeztette az épület szabadtéri raktárát.

Két óra múlva pedig jött az újabb riasztás, a leégett rész melletti szervizút másik oldalán lévő terület egy része gyulladt ki. Az erős szélben a lángok gyorsan terjedtek és elérték a közeli ipari csarnok kerítését is.

A lángokat a megyeszékhely hivatásos tűzoltók sikeresen megfékezték, a két helyszínen csaknem három hektár rendre vágott szalma égett el. Személyi sérülés nem történt.

Fejér megyében az elmúlt fél évben 440 tűz keletkezett a szabadban. Csak júniusban 50 szabadtéri tűznél avatkoztak be a tűzoltók.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek