2 évnél régebbi cikk

Vajon kiderül, hogy honnan jött? Avagy mire lehet következtetni az új rendszámokból.
Fehérvár Médiacentrum fotója
portfolio.hu
Vajon kiderül, hogy honnan jött? Avagy mire lehet következtetni az új rendszámokból.

Mostantól csak az újat adják ki, az eddigi három betű, három szám helyett új, négy betűből és három számból álló formátum lesz a módi. A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell újakra cserélni.

Az idei évtől, egészen pontosan július elsejétől változnak a járművek rendszámai. Az új változat bevezetésére azért van szükség, mert a jelenleg használt karakterkészlet néhány éven belül kifut, ezért hosszabbodnak meg egy betűvel a hazai rendszámok.

A július elsejétől hatályba lépő szabály szerint az új rendszámok négy betű és három szám jelöléssel lesznek ellátva. A bal oldalon, kék alapon lévő H-betű és az EU csillagai megmaradnak, majd két betű után a magyar címer, ezután ismét két betű következik, lezárásként pedig megmarad a három szám.

Más európai országokkal ellentétben a betűk nálunk nem utalnak majd az autó üzembentartójának lakhelyére, vagyis nem derül ki, hogy melyik városban tartják nyilván a gépjárművet. Egyedi rendszámot azonban továbbra is lehet igényelni. Ezért azonban mélyen a zsebbe kell nyúlni, több százezer forintot is kifizethet az, aki szeretne feltűnő és egyedi forgalmi azonosítót az autójára.

Aki elveszíti jelenlegi, három-három karakteres rendszámát, az már az új formátumút kapja majd. Az ár azonban változatlan, egy pár rendszámtábla pótlása 8500 forint.

A legelső, új formátumú rendszám különleges helyre kerül, azt a Közlekedési Múzeum őrzi meg. A táblát Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, a Clark Ádám téri 0 kilométerkőnél adta át Vitézy Dávidnak, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkárának, aki kiemelte: számításaik szerint 500 évig elegendő az új betű- és számkombináció. Ezért is fontos az új rendszámszéria első darabját megőrizni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek