1 évnél régebbi cikk

A híresztelés ellenére nem vágják ki a Mátyás király körút melletti fákat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Dr. Cser-Palkovics András
A híresztelés ellenére nem vágják ki a Mátyás király körút melletti fákat

Egy héttel ezelőtt kezdődtek meg a kerékpárút építési munkák a Zichy liget környékén. Akkor röppentek fel a közösségi oldalakon olyan hírek, hogy fákat vágnak ki a beruházás miatt. Ezt Fehérvár polgármestere Facebook-oldalán, az alpolgármester pedig a Fehérvár Televízióban cáfolta meg.

Felmarták a régi, elöregedett aszfaltburkolatot a Mátyás király körúton. Egy hete tartanak a munkálatok, mely során irányhelyes biciklisávokat alakítanak ki és a burkolat is megújul. Sokakban felmerült az a kérdés, hogy mi lesz a sorsuk az út melletti fáknak.

Cser-Palkovics András polgármester azonban mindenkit megnyugtatott: a fasor legnagyobb része érintetlen marad, annak ellenére, hogy az út szélességét mindkét oldalon másfél méterrel meg kell növelni.

Mészáros Attila alpolgármester a Fehérvár Televízió Híradójának úgy nyilatkozott, a bővítés nagyon kicsi zöldfelületet érint majd:

"A Domus előtti fákat abszolút nem fogja érinteni, direkt így alakították ki a nyomvonalát a tervezők a kerékpárútnak, a buszmegálló illetve a Koch László utca között van azonban két fa, amely sajnos érintett a projektben."

Ezzel a két fával viszont több gond is van, tette hozzá az alpolgármester. Gyökereik nagyon közel vannak a föld alatt futó távhővezetékhez, ami bármikor balesetveszélyes helyzetet okozhat. Ráadásul közvetlenül az úttest mellett találhatók, emiatt sűrűn kellett csonkolni az ágakat, hogy ne lógjanak be az űrszelvénybe.

Mészáros Attila megnyugtatott mindenkit, hogy a város gondoskodni fog a fák pótlásáról, hat csemetét ültetnek el a jövőben.

Nemcsak a Mátyás király körút környékén kell jobban figyelniük az autósoknak, Fehérváron több helyen is útépítési munkát végeznek a szakemberek. Ebben az évben tizenhat kilométernyi bicikliút épül, ezzel biztonságosabbá téve a tekerést. Tavasztól őszig sokan választják a kétkerekűt az autóval szemben, a város fejlesztései ezt hivatottak támogatni.

(Szerző: Varga Zalán)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek