1 évnél régebbi cikk

Feltűnően visszaesett a kereslet a velencei-tavi ingatlanok iránt
Fehérvár Médiacentrum fotója
turizmus.szekesfehervar.hu
Feltűnően visszaesett a kereslet a velencei-tavi ingatlanok iránt

A hirdetéseket az első fél évben 60 százalékkal kevesebben böngészték, mint az előző év azonos időszakában.

2022 első hat hónapjában a tavalyi év első feléhez viszonyítva 60 százalékkal kevesebb érdeklődést regisztráltak a velencei-tavi eladó ingatlanok iránt - írja a Világgazdaság.

"Az első fél évben 560-ról 610-re nőtt a tó környékén hirdetett eladó ingatlanok száma, de ez majdnem 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly vagy tavalyelőtt nyáron volt, nagyjából a 2019-es szintre tért vissza a volumen" - összegezte a piaci folyamatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kínálat ráadásul úgy nőtt, hogy lényegében csökkent, mert kevesebb új hirdetést adnak fel, csak bizonyos területeken már tovább vannak piacon az ingatlanok.

A piac lassulásában a gazdasági szakértő szerint vastagon benne van a tó környékéről, azaz a vízmennyiség apadásáról már jó ideje folyamatosan érkező rossz hírek hatása. 

Az elbizonytalanodott kereslet nyomán megállt az évek óta tartó áremelkedés, legutóbb áprilisban jegyeztek a korábbiaknál magasabb átlagárakat, azóta az árszint stagnált a környéken.

"A vízmennyiséggel és halpusztulással kapcsolatos negatív hírek, a magas ingatlanárak, a változó hitelkörnyezet és a szomszédban zajló háborús konfliktus okozta bizonytalanság együttesen mind befolyásoló hatással lehetnek az itteni keresletre is, ami most csökkenő tendenciát mutat, de azt persze még nem tudni, mit hoz a jövő" - tette hozzá Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A legkeresettebb települések a tó környékén klasszikusan Velence és Gárdony, Sukorót és Pákozdot a panorámájáért és a nyugalmáért keresik, Kápolnásnyék pedig nagy léptekkel fejlődik, az utóbbi időben egyre vonzóbbnak számít a Duna House szakértője szerint.

Legnépszerűbbek az 50 millió forint alatti ingatlanok, amelyek többnyire felújítandó, kisebb méretű nyaralók. A telkek iránt csökkent az érdeklődés, a magas építőanyagárak, az egekben lévő munkadíjak és az alapanyaghiány okozta bizonytalanság miatt.

Az Ingatlan.com adatbázisa szerint az átlagos négyzetméterár Gárdonyban a legmagasabb, 795 ezer forint, Agárdon 778 ezer, Sukorón 748 ezer forint. Az eladásra kínált ingatlanok átlagárát tekintve Sukoró áll az élen 85,5 millió forinttal, Velence a második 75 millióval, Gárdony 69,5 millióval a harmadik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek