1 évnél régebbi cikk

Fejér megyében is emelkedett a szabadtéri tűzesetek száma
Fehérvár Médiacentrum fotója
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Fejér megyében is emelkedett a szabadtéri tűzesetek száma

A hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik országosan, Fejérben idén már 206 esetben kellett vonulnia a tűzoltóknak szabadtéri tűzesetek miatt.

Ahogy egész Európában, úgy Magyarországon is drámai a helyzet a szabadtéri tüzek tekintetében 2022-ben. A katasztrófavédelem 24.hu-nak adott információi alapján a hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik hazánkban erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít.

2022-ben az országban eddig 12 299 tűz ütött ki a szabadban, a leégett terület mérete 46 200 hektár. Ebből 7 705 alkalommal keletkezett tűz erdőkben.

Beszédes adat, hogy összességében a Magyarországon a leégett terület nagysága tízszerese a tavalyinak.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint megyénkben idén összesen 206 esetben keletkezett szabadtéri erdő- és vegetációtűz, amelyből 204 db felszíni, 2 db pedig talajfelszín alatti, vagyis tőzegtűz volt. A tűzesetek során mintegy 241 hektárnyi terület égett le. Fejér megye erdőterülete az erdészetek adatai szerint 59 000 hektár.

A Fejérben keletkezett szabadtéri tüzek a nagyobb-összefüggő erdőterületeket nem érintették, elsősorban a közutak, vasút melletti nádasok, füves-bokros-mezőgazdasági területek és ezek mellett húzódó fasorok, erdő művelési ágú fásítások voltak.

Sallai László tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kirendeltségvezetője kiemelte,

a szabadtéri tűzesetek számai az elmúlt évhez viszonyítva emelkedtek Fejér Megyében is, azonban a kiterjedésük, a leégett területek nagysága a gyors észlelésnek és a hatékony tűzoltói beavatkozásoknak köszönhetően nem nőtt arányosan.

A szabadtéri-vegetációs tüzek gyakori kialakulásának különösen kedvez az elmúlt időszakban tartósan fennálló száraz csapadékmentes időjárás, mellyel sok esetben extrém magas hőmérséklet is párosul. A további tüzek kialakulásának megelőzése érdekében nagyon fontos a tűzgyújtási tilalom betartásán túl, hogy az otthonunkhoz közeli vagy külterületen tűzveszélyessé vált száraz növényzet közelében fokozott óvatossággal végezzük a napi rutin tevékenységünket. 

Ilyenkor akár a gépjárművekkel történő közlekedés-parkolás, hegesztés, fémek vágása, dohányzás mellőzése, égő parázsló tárgyak nem megfelelő kezelése is katasztrófához vezethet, így gondoljunk a kezdeti tűz eloltására alkalmas víz, kézi tűzoltó készülék, vagy kéziszerszámok, például lapát készenlétben tartására is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek