1 évnél régebbi cikk

Bíborosi áldás a megújult fehérvári székesegyházon
·Közéletbazilika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Bíborosi áldás a megújult fehérvári székesegyházon
·Közéletbazilika·Utolsó frissítés: undefined

A város fogadalmi ünnepén, augusztus 14-én Dr. Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg a felújított Szent István király székesegyházat. A tetőszerkezet 2014-es megroppanása utáni külső, majd belső teljes restauráció során 2000 négyzetméter falképet is helyreállítottak.

Erdő Péter arra emlékeztetett: a templom névadója Szent István király, az egyházmegye védőszentje  a Nagyboldogasszony, a székesfehérvári bazilikának pedig különleges szerepe volt a katolikus egyház és Magyarország életében is. Székesfehérváron temetkeztek a magyar királyok a középkorban és az ősi bazilikát Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték - tette hozzá. Spányi Antal megyés püspök azt hangoztatta: Szent István országát és nemzetét Székesfehérváron bízta a Szűzanya oltalmába.

A mai megjelenésében barokk stílusú székesegyház belső felújítása során - Jeszeniczky Ildikó Munkácsy-díjas festő-restaurátor művész vezetésével - elkészült 2000 négyzetméter falkép tisztítása, konzerválása, esztétikai helyreállítása, valamint a főoltárképpel együtt 66 négyzetméter vászonkép, illetve az altemplomban 136 sírtábla restaurálása. Emellett mintegy 1500 négyzetméter műmárvány és stukkó felületet, valamint a szószéket és minden fém berendezési tárgyat is helyreállítottak.

Bodnár Gyula tárgyrestaurátor művész vezetésével az összes fából készült barokk szobor, az oltárképek keretei, sekrestyebútorok és más fa berendezési tárgyak is megújultak. A munkák során 424 négyzetméter felületet aranyoztak be a szakemberek, csaknem 1,4 kilogramm arany felhasználásával. Az orgonakarzat feletti, többször átfestett 19. századi, Szent Cecíliát ábrázoló festmény helyére a barokk dekoráció egységéhez illeszkedő új falkép készült a Magyar Képzőművészeti Egyetem emeritus rektora, Kőnig Frigyes Munkácsy Mihály-díjas festőművész tervei szerint. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek