1 évnél régebbi cikk

Nem, nem jön el a világvége a megnövekedett májgyulladásos megbetegedések miatt 
Nem, nem jön el a világvége a megnövekedett májgyulladásos megbetegedések miatt 

Figyelmeztetést adtak ki hepatitis A - járványra vonatkozóan, de úgy tűnik, nincs akkora baj. A regisztrált megbetegedések többségét Budapesten azonosították, az ország többi részén viszont eseti jelleggel jelent meg a hepatitis fertőzés. Az NNK osztályvezetőjét kérdeztük.

Az elmúlt években Magyarországon folyamatosan csökkent a hepatitises esetek száma, 2020-ban mindössze 28, 2021-ben pedig 75 esetet regisztráltak egész évben. Ehhez képest idén jelentősen emelkedett a megbetegedések száma, már az első hét hónapban 346 esetet diagnosztizáltak - nagy többségét Budapestről

„Ez egy egyértelmű növekedés, azt azonban el kell mondani, hogy a hepatitis A-fertőzésre ciklusosság jellemző. Körülbelül 5-7 évenként várható mindig az esetek számának az emelkedése. Tulajdonképpen az elmúlt évek alacsony esetszámaiból a mostani állapot következhetett" - nyilatkozta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, majd hozzátette:

A 2022. évi adatok részletesebb vizsgálata alapján megállapítható, hogy Budapesten – ahonnan idén az esetek több mint felét jelentették – területi hepatitis A-járvány bontakozott ki.

Sokan úgy eshettek át a betegségen, hogy észre se vették

A rossz közérzettel, lázzal, ízületi, később májtáji fájdalommal, étvágytalansággal, hányingerrel, adott esetben sárgasággal járó fertőző májgyulladás évtizedek óta jelen van a világban.

A betegségnek viszonylag hosszú, 15-40 napos lappangási ideje van. Ugyan a tünetek kellemetlenek, mégis az úgynevezett "jóindulatú megbetegedések" közé sorolják a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy a többség tüneti terápiát követően meggyógyul belőle, utána pedig életre szóló védettséget szerez.

Általában higiéniás problémák miatt szokott felbukkanni

"A betegség fekális-orális úton terjed. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a vírus a széklettel ürül, majd az ezzel szennyezett étellel, ivóvízzel, vagy egyszerűen piszkos kéz segítségével jut a szervezetbe" - mondta Galgóczi Ágnes, aki hozzátette: „Terjedhet például úgy is, hogy a szennyezett élelmiszer nem megfelelően hőkezelve készítik el. Például nagyon jellemző terjedési módja a vírusnak, ha valahol nem megfelelően hőkezelt tengeri ételt szolgálnak fel.

Jól ismert vírus révén, mindenhol rendelkezésre áll a vakcina

Galgóczi Ágnes elmondta, mindezek ellenére érdemes a fertőző májgyulladás ellen felvenni az oltást - különösen azoknak, akik veszélyeztetett, trópusi országokba terveznek utazást. A patikákban is beszerezhető két oltásból álló sorozat beadása után a kialakuló védettség 20-25 évig is tarthat. 

Borítókép: hazipatika.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek