1 évnél régebbi cikk

Axolotl: cukiság felsőfokon
Axolotl: cukiság felsőfokon

A világ egyik legédesebb és legkülönlegesebb állata az axolotl, mely képes visszanöveszteni megsérült testrészeit, és cuki mosollyal hálálja meg, ha biztosítjuk számára az optimális körülményeket.

Biztosan láttál már az Interneten képeket egy olyan élőlényről, mely vízben él, aranyos kis kezecskéi vannak picike ujjacskákkal, mosolygós a pofija és különlegességét fokozza, hogy ha megsérül, akkor meggyógyítja magát. Ez utóbbit én is tapasztaltam, amikor az első csodalény hozzám került: az egyik végtagja nem volt meg, ám idővel újra kinőtt. Az axik képesek a lábukat, a farkukat, több belső szervüket is visszanöveszteni, akár még a szívük és az agyuk egy részét is. 

Az axolotl elnevezés is erre a megújulási képességre utal: Xolotl a halál és az újjászületés kutya alakú istene. Az azték mitológia szerint az istenek megölték az első embereket és egy Xolotl által hozott emberi csontból teremtették újra őket. 

Többek között kiemelkedő regenerációs tulajdonsága miatt is került veszélybe az élete e szépségeknek, mert nagyon sok laboratóriumi kísérletet végeztek el rajtuk. Súlyosan veszélyeztetett fajról van szó, a Washingtoni Egyezmény II. függelékében is szerepel. 

Az IUCN már 2006-ban kritikus állapotúnak minősítette az egyedszámot. Természetes élőhelyén 1998-ban 6000 példányt számoltak (/km2), 2004-ben 1000-t, 2008-ban 100-at, 2009-ben pedig 700-1200 közé tették a vadon élő össz-létszámot! 2013-ban indult egy kereső csapat, hogy a populációt felbecsülje: egyetlen példányt sem találtak. Egy évre rá egyetlen axolotl került a kutatók elé. (Ha 20 éven át nem találnak vadon élő példányt a hálózások alkalmával, akkor az IUCN vörös listáján természetből kipusztult kategóriába kerülnek az axik.)

Az axik őshazája Mexikó, a lelőhely pedig Xochimilco csatornáinál van. Egykor nagy számban fordult elő lábas halacska a Texococo-tónál és a Zumpango-tóban is. Az axik példányszámának csökkenését jelentősen befolyásolta, hogy az élőhely mellé egy egyre népesedő város épült, környezetszennyezési folyamat indult el, a tavat átépítették, lecsapolták, mezőgazdasági rendszerré alakították át. 

Az is fontos tényező volt, hogy a később betelepített halfajok fő táplálékként fogyasztották, valamint, hogy a helyi lakosok a népi gyógyászat alapanyagaként és igazi ínyenc fogásént tekintettek rájuk. Az aztékok gyakran szolgálták fel díszfogásként ünnepi eseményeken.

E halacskák érdekessége az is, hogy tüdős-kopoltyúsak. Vagyis ha túl kevés a vízben az oxigén, akkor felúsznak és tüdővel veszik a levegőt. Ebből már nyilvánvaló, hogy a kétéltűek osztályába tartoznak, azon belül pedig a farkos kétéltűek rendjébe és a harántfogúgőte-félék családjába. Itt megjegyezném, hogy állatkínzásnak minősül, ha valaki kiveszi a vízből, hogy megnézze, hogyan alakul át szegény állat szárazföldivé, mert ez nagyon-nagyon ritkán fordul elő és a kísérlet vége kimúlással zárul! 

Az axiknak négy ujjacskája van az első lábacskájukon, a hátsókon pedig öt ujjacskát láthatunk. A kifejlett példányok 35 cm hosszúra és 5 cm szélesre is megnőhetnek. Amikor picik, akkor ilyen édes babaként tekintenek ránk:

Amikor pedig megnőnek, akkor így néznek ki:

Bár sokan azt mondják, hogy könnyű axolotlt tartani és igénytelen állatról van szó, ez hatalmas tévedés! Igenis kényes szépségről van szó és hatalmas felelősség egy ilyen édes csodát nevelgetni! Gyakran úgy tűnik csupán, hogy jól tűri a kapott körülményeket, valójában viszont sokszor szenvednek a fogságban lévő állatok, s végül elpusztulnak. Vadon átlagosan 6, míg akváriumban, jó körülmények között 25-30 évig is élhetnek.

Az axi éjszakai állat és a hideg vizet szereti. Vagyis ne vakítsuk szegényt erős lámpákkal és ne fűtsük, hanem hűtsük az akváriumát! Eredeti lelőhelyén a tó maximum 20 fokig melegszik fel és télen 4-6 fokig hűl le. Ennek megfelelően csak a hideg vízben maradnak életben az axik! Ideális számukra a 19-21 fok. 16 fok alatt csökken az étvágyuk, 22 fok felett pedig már nagyon melegük van és hőgutát kaphatnak.

Az akváriumba tilos homokot vagy kis köveket tenni, mert lenyelik és meghalhatnak. Nem szabad éles tárgyakat a vízbe helyezni, mert megvághatja az állatokat, szükség van bújtatóra, élő növényekre.

Mivel túl hosszú lenne leírni, hogy mi mindenre van szükség ahhoz, hogy egészséges axit neveljünk – olyat, aki jól érzi magát és optimális körülmények között él -, ezért csak annyival zárnám e cikket, hogy a felelősségteljes, kezdő axitartó mindig előre gondolkozik, utána olvas a szükséges felszereléseknek, az állattartási tanácsoknak, szabályoknak, s a leírásoknak megfelelően előkészített akváriumba engedi csak bele ezt a szépséget, melyet aztán az előírásoknak megfelelően táplál és gondoz!

Borítókép: Pinterest
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek