3 évnél régebbi cikk

Országos Keverék Kutya Kiállítás lesz Székesfehérváron – Mert minden kutya szép!
·Multimédiaállatok·Utolsó frissítés: undefined
Országos Keverék Kutya Kiállítás lesz Székesfehérváron – Mert minden kutya szép!
·Multimédiaállatok·Utolsó frissítés: undefined

Sok olyan kutyatulajdonos van, aki szívesen bemutatná kedvencének szépségét még akkor is, ha az eb semmilyen fajtatiszta társára nem hasonít. – Ez a gondolat inspirálta Gerényi Nórát, Majer Diánát és a kutyakiállítások világában elismert szaktekintélyt, László Tímeát arra, hogy Országos Keverék Kutya Kiállítást szervezzen augusztus 23-án, Székesfehérváron.

A Dogvanguard kutyás oktatóközpont alapítója/tulajdonosa - aki egyben roppant tehetséges kutyakiképző, s a barátnőm - Gerényi Nóra fejében született meg az alapgondolat a kiállítást illetően. Miután elmesélte nekem, lelkesen csatlakoztam hozzá.” – nyilatkozta a programmal kapcsolatban Majer Diána – „Nagy örömünkre a bíráskodást elvállalta László Tímea, aki kiállításokon neves és nemzetközi eredményekkel rendelkezik, s hatalmas a tapasztalata is, mint tenyésztő és felvezető. Mi hárman szervezzük az eseményt. Érdemes benevezni, hiszen a gazdik számára mutatós, az ebeknek pedig finom nyereményekkel készülünk."

Mivel Dia és Nóri székesfehérvári, ezért gondolták úgy, hogy „helyben maradnak” az esemény szervezését illetően. E város több szempontból is ideális egy ilyen rendezvény megtartásához. Egyrészt azért, mert elég közel van Budapesthez, s könnyen megközelíthető több nagyobb városból is. Másrészt pedig itt van a kutyaiskola, amely tökéletesen megfelel a rendezvény feltételeinek: három kültéri pályával és egy nagy csarnokkal rendelkezik, valamint egyedi kiépítésű.

„Voltak már próbálkozások, más programok keretein belül a keverék kutyusok szépségének megmutatására, de önálló, kifejezetten erről szóló, ilyen szervezett eseményről nem tudunk.” – árulta el Dia – „Mi is most szervezünk ilyet először. Bízunk a sikerében és reméljük, hogy jövőre is meg tudjuk rendezni. Kutyás közösségek találkozóján szoktak rendezni ilyen jellegű kis háziversenyeket, de aki járt már kutyakiállításon, az tudja, hogy ez egy nagyon komoly és rangos program is lehet. Komoly, szép díjazással, elismert hozzáértő bíróval, az ország minden részéről érkező versenyzőkkel. Mi most olyan részletességgel szeretnénk ezt megrendezni, ahogyan a „valódi nagy” kutyakiállítások szokták.


A szervezők a program során minden higiéniás előírást nagyon komolyan vesznek - és betartanak. 500 főnél többen nem fognak részt venni a rendezvényen - az online regisztráció segít majd kézben tartani a résztvevők számát. Az esemény szabadtéri lesz – a 1,5 m-t bőven lehet tartani a terület méretei miatt.

A Facebook-on létrehoztak egy eseményt direkt erre az alkalomra. Ennek elérhetősége:
https://www.facebook.com/events/321040502404630/

Itt minden jelentkezéshez szükséges információ részletesen megtalálható. A nevezés első lépése egy online jelentkezési lap kitöltése. Bárkinek kérdése van vagy elakad, nagyon szívesen segítenek a szervezők!

„Természetesen jöhet bárki, de az első alkalommal főként a részvevők családtagjaira számítunk.” – mondta Dia – „Lesz egyébként egy online része is a versenynek, ahol a nevezők fotót küldhetnek kedvencükről és mi feltöltjük. Ezután gyűjthetik a like-okat a képükre. A legtöbb like-ot bezsebelő kutyus elnyeri a közönségdíjat. Ezzel szerettük volna biztosítani, hogy minden érdeklődő megtekinthesse a résztvevőket. Olyan is, aki nem tud személyesen eljönni. Természetesen fotósunk is lesz, a képek pedig a kutyaiskola oldalán bárki számára elérhetőek lesznek.”

A versenyen egyébként az alábbi módon díjazzák majd az ebeket:

A „Buksi-kategóriában” a kettőnél több fajta küllem jegyekkel rendelkező, a „Fifi-kategóriában” pedig az egy-két fajta küllem jeggyel rendelkező (tehát nem fajtiszta / törzskönyves) kutyások állnak majd a bírók elé.

Vagyis mindenki benevezhet, aki a hivatalos kutyakiállításokon nem vehet részt.

A szervezők nagy szeretettel várnak mindenkit a versenyre: azokat, akik szeretnék megmutatni kedvencüket, s azokat is, akik csak szeretnék kipróbálni a kutyakiállítások világát.

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy itt nem lesz olyan, hogy egy kutyus túlságosan kicsi vagy nagy, vagy túl keverék ahhoz, hogy díjat nyerjen.” – tette hozzá Gerényi Nóra - „Nálunk most tényleg csak az számít, hogy milyen összképet nyújt az állat. Lehet jönni teljesen hobbi kutyásként is, semmiféle előképzettség nem szükséges. A felvezetést nem vesszük figyelembe, nem kell külön handlert bérelni, elég, ha a kutyus tud pórázon sétálni. Akár gyerekek is felvezethetik kutyusukat, ha biztonságosan meg tudják tartani a pórázt. A rendezvény családbarát. Arra kérünk azonban minden gazdit, hogy csak egészséges, érvényes oltásokkal és bepecsételt, egy hónapnál nem régebbi féregtelenítéssel kezelt kutyussal jöjjön, mert ezt ellenőrizni fogjuk, és komolyan vesszük.”

Diának egyébként mentett kutyái vannak, a párjának tenyésztőtől vásárolt, Nórinak munkakutyái, Timi pedig tenyésztő. Egy közös viszont mindenképpen van bennük: Mindegyikük szerint a saját kutyája a legszebb.

Minden gazda így gondolja ezt, hiszen a kutya ma már szerencsére sok háznál teljes értékű családtagnak számít, legyen akármilyen fajta.” – mondta Dia – „Kutyakozmetikus karrierem során sokat tapasztaltam ezt a fajta imádatot a gazdák részéről, de sajnos Magyarországon még nem divat a keverék kutyusok küllemének díjazása. Pedig közöttük is akadnak különlegesek és kiemelkedően szépek. Rengeteg kutyát adnak el hazánkban fajtatisztaként, miközben ezek közül sok állat hordoz olyan hibákat, amivel egy valós kiállításon nem vehet részt. E kiállítás megszervezésekor az a fő gondolat vezérelt minket, hogy sok kutyatulajdonos van, aki szívesen bemutatná kedvencének szépségét még akkor is, ha az eb semmilyen fajtatiszta társára nem hasonít. Az egyik fő célunk, hogy a résztvevők boldogan és elégedetten térjenek haza.”

A kiállítás helyszíne és időpontja:
Dogvanguard Kutyás Oktatóközpont / Székesfehérvár
2020. augusztus 23-án reggel 8 órától

Borítókép: Murányi Gábor/Vincler-Boros Viktória
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek