1 évnél régebbi cikk

Székesfehérváron nyit kereskedést a legendás autómárka, az MG
Fehérvár Médiacentrum fotója
MG/Ivanics
Székesfehérváron nyit kereskedést a legendás autómárka, az MG

Eredetileg 15 márkakereskedéssel tervezte az importőr a hazai indulást, végül 22 értékesítési és szervizközponttal rajtol az MG. Az Ivanics Csoport ráadásul úgy döntött, fővárosi telephelyei helyett Székesfehérváron nyitja meg legújabb szalonját.

Az MG (Morris Garages) Nagy-Britannia egyik első autómárkája, amelyet 1924-ben William Morris alapított. Több mint 40 sebességi világrekord fűződik a vállalat nevéhez, egyebek mellett a „Világ leggyorsabb versenyautója” címet is bezsebelte. A dicső múlt és az ezredforduló után azonban egy kis időre eltűntek az MG modelljei az utakról, majd 2007-ben kínai kézbe került a márka, és ismét felcsillant a remény a legendás két betűs logó szárnyalására.

Ma a hétből öt kontinensen lehet elérni az MG teljesen megújult négykerekűit, 2021-ben már több mint 470 ezer autó hagyta el 6 országban működő gyárait. Az Egyesült Királyságon kívüli európai terjeszkedés 2019-ben kezdődött, Hollandiát 16 további nyugat-európai ország követte, majd most, 2022-ben öt közép-kelet-európai, köztük a magyarországi értékesítések is elindulnak.

„A jelenlegi, turbulensen változó gazdasági környezet ellenére is azt gondoljuk, hogy az MG-márka sikeres lesz Magyarországon. Ezt a globális értékesítési adatokon és a márka egyre növekvő nyugat-európai népszerűségén túl az is visszaigazolja a számunkra, hogy

nagy múltú, jól ismert, tapasztalt márkakereskedések csatlakoztak a hálózatunkhoz”

– mondta szeptember 6-án Markó Zoltán, az MG magyarországi márkaigazgatója a 22 tagú kereskedői hálózat képviselőit bemutató sajtótájékoztatón. Az Ivanics Csoport kiemelt szerepet kapott a rendezvényen, ugyanis két másik országosan ismert autóforgalmazó mellett a színpadon külön is elmondhatták, miért döntöttek az MG támogatása mellett.

„Családi vállalkozásként mindig a jövőt, főleg a következő generációk és gyermekeink jövőjét tartjuk szem előtt, ez a márka pedig sokrétű, és izgalmas lehetőségeket rejt magában hosszútávon is. Az MG Motors képviseli mindazt a célt, melyet magunk is el akarunk érni, és sikerének részesei kívánunk lenni” – fogalmazta meg Krihó Mihály, az Ivanics Csoport fejlesztési és projektigazgatója.

Kérdésünkre, miért pont a székesfehérvári telephelyet választották az MG egyik új otthonának, a szakember elmondta: „Székesfehérvár Fejér megye székhelye. Fejér megye az egyik legnagyobb gazdasággal rendelkező megye Magyarországon és a Közép-Dunántúli régió GDP-jének több mint kétharmadát adja. Ebből is látható, hogy ez a régió, amelyben forgalmazni kívánjuk az MG Motors autóit, gazdaságilag erős, és komoly potenciállal rendelkezik. Ez egy tökéletesen megfelelő piaci környezet ennek a márkának.” 

Az MG két modell hat változatát hozza el a kereskedésekbe, így Székesfehérvárra is. A B-SUV szegmensbe tartozó MG ZS kétféle benzinmotorral, manuális vagy automata váltóval választható, mg a C-SUV kategóriába érkező MG EHS tölthető hibrid hajtáslánccal kerül a szalonokba.

Jelenleg 100 darab MG érkezett Magyarországra, ezekből jutott a hazai forgalmazókhoz, de további 254 autó már úton van, melyekre a hazai importőr árgaranciát vállal. Vagyis, a meghirdetett összegért lehet majd átvenni ezeket a négykerekűeket, hiába csak később kerül a leendő tulajdonosokhoz.

Az MG 2023 első negyedévében tovább bővíti hazai modellpalettáját, érkezik a tisztán elektromos hajtású MG ZS EV, valamint MG 5 kombi, továbbá egy, kifejezetten az európai piacokra tervezett városi kisautó, az MG 4.

„Az MG-márka szempontjából fontos, hogy az Ivanics Csoportnál maximálisan elkötelezettek vagyunk az elektromos meghajtás népszerűsítésében és használatában. Mi magunk is lecseréltük céges autóinkat elektromos gépjárművekre, és telephelyeinken plusz töltőket állítottunk fel ügyfeleink és saját autóparkunk kiszolgálására” – tette hozzá Krihó Mihály.

Az MG-márka magyarországi értékesítése hivatalosan a szeptember 17-18-ai bemutató hétvégével kezdődik. Az Ivanics Csoporthoz már eddig is több mint negyvenen regisztráltak tesztvezetésre, ráadásul a megye több pontjáról is érkeznek, hogy elsők között vezethessék a megújult MG autóit.

(Szerző: Szeifert Richárd)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek