1 évnél régebbi cikk

Ne vegyünk tűzifát a következő telefonszámokkal hirdető eladóktól
·Gazdaságtűzifa·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Ne vegyünk tűzifát a következő telefonszámokkal hirdető eladóktól
·Gazdaságtűzifa·Utolsó frissítés: undefined

A tűzifa iránt megugró kereslettel párhuzamosan a csalók is egyre aktívabbá váltak. Nébih folyamatosan frissülő listája segíti, hogy megelőzzük, rosszul járjunk.

Még augusztusban buktak le azok a "tűzifa-kereskedők", akik valós cég adatait is felhasználva csaltak ki pénzt egy tűzifavásárlótól, aki a Facebookon feladott hirdetés alapján vásárolt - írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A történet simán indult: a gyanútlan áldozat többszöri egyeztetés után előlegszámlát kapott, és az ismert online számlázóprogrammal készített pénzbekérőn szereplő cégadatokat le is ellenőrizte. Ezek pedig valódi, bejegyzett vállalkozást takartak.

Az eladó hihető magyarázattal is szolgált, hogy miért van szükség az előleg azonnali utalására a szállítás garantálásához, így azt a vevő teljesítette. Noha ekkora a számos „okos” magyarázat már gyanússá vált számára és inkább elállt volna az üzlettől, a pénz visszafizetését hiába kérte, az eladó eltűnt.

A Nébih már akkor figyelmeztetett, hogy a 12042847-01843406-00100001 számlaszámra senki ne utaljon, mert csalók kezelik!

De ezen az eseten túl is van segítséget, hogy megelőzhessük azt, rosszul járjunk. A hivatal már korábban elindított egy oldalt, ami a jogszerűtlen hirdetések adatait listázza, itt telefonszámra, EUTR technikai azonosító számokra és akár településre is kereshetünk. Székesfehérvárra keresve jelenleg 36 tétel szerepel a listában

A Nébih összeállított egy listát is a legfontosabb tanácsokkal és praktikákkal tűzifavásárláshoz. Kiemelik, napjainkra a legjelentősebb hirdetési portálok – többek között a Nébih-el kialakult aktív és jó kapcsolat hatására – egyre nagyobb odafigyeléssel elemzik a feladott hirdetéseket, hogy kiszűrhessék a jogsértőket. 

A hatóság látókörébe került csalókkal szemben több rendőrségi nyomozás is indult már. A leghatékonyabb eszköz azonban továbbra is a megelőzés: a vevő megfelelő felkészültsége, amikor kiválasztja, hogy kitől és milyen feltételekkel rendel tűzifát.

Ezekre figyeljünk:

  • Pénzt soha ne utaljunk előre!
  • A közösségi médiában megjelent hirdetések megbízhatóságát fokozottan kell ellenőrizni! A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért ne a legalacsonyabb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszunk. 
  • Vásároljunk ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól. Ellenőrizzük az EUTR azonosító számát, cégadatait. Ezt ide kattintva tehetjük meg!
  • Ellenőrizzük a fent is említett fekete listát.
  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyünk át.
  • Lerakodás előtt alaposan nézzük meg a kiszállított fát.
  • A választáshoz megbízható segítség a Nébih Tűzifát Okosan! felülete, ahol számos regisztrált tűzifa kereskedő ajánlata elérhető. 

Kétség esetén jelezzük a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a Nébihnek az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek