1 évnél régebbi cikk

Egy gobelin, amelyet szó szerint menekíteni kellett Fehérvárról
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó Péter
Egy gobelin, amelyet szó szerint menekíteni kellett Fehérvárról

„A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és környezete egészségét!” Ugye milyen sokszor találkozhatunk ezzel a figyelemfelhívó felirattal? De ki gondolta volna, hogy a fehérvári cigarettafüst majdnem végzett egy neves festőművész által megálmodott gobelinnel is?

Mohácsi Ferenc festőművész neve nem cseng ismeretlenül Székesfehérváron, korábbi cikkünkben már foglalkoztunk egyik jellegzetes és a Várkörút utcaképével már szorosan összefonódó alkotásával, a Székesfehérvári SZC. Hunyadi Mátyás Technikum homlokzatát már 1963 óta díszítő „Építők” névre keresztelt sgraffitóval.

Kapcsolódó
Fehérvár elrejtett építői

A székesfehérvári köztéri alkotások jelentős része rejtőzködő életet él, így van ez Mohácsi Ferenc festőművész „Építők” című alkotásával is, amely egy fenyőfa árnyékából leskelődik a Várkörútra.

Mohácsi Ferenc 1924-ben született és 1980-ban hunyt el. A kiváló festőművész munkásságának emlékét a fehérvári sgraffito mellett számtalan köztéri alkotás őrzi hazánkban. A hatvanas években igen foglalkoztatott művész volt, összesen 12 murális munkája nyert első díjat, ezek közül végül hat készülhetett el a különböző megbízásoknak hála. A hetvenes években visszavonultan élt és alkotott, rengeteg illusztrációt készített a kor tankönyveihez.

Pályafutása során gobelinek megvalósításához is készített terveket. A gobelin egy szövéstechnikát utánzó stílus, amely tulajdonképpen a keresztöltés balról jobbra dőlő felét használja alapöltésként. A gobelin vagy szövött kárpit, tapisserie, faliszőnyeg, falkárpit a fal takarására és díszítésére szolgáló textil. Nevét az 1662-ben Jean és Philibert Gobelin kelmefestők telkén álló francia királyi kárpitszövő műhelyről kapta (Manufacture de Gobelins). Állandó szakértőnk, a Köztérkép szerkesztője, Szabó Péter elárulta: a gobelin rendszerváltás előtt nagyon népszerű alkotásnak számított Magyarországon.

– Az előző rendszerben szinte alig volt olyan intézmény, pártszékház, városi tanács, művelődési ház, mely részére ne készült volna egy vagy több nagyobb méretű gobelin a kor neves festő-, illetve textilművészei tervezésében. A rendszerváltást követően a legtöbb pártház megszűnt, átalakításuk során új funkciót kaptak, a városi tanácsok belső kialakításai is megváltoztak. A változás szele a gobelineket sem kímélte, a legtöbb lekerült a falról és ki tudja hova lett. Legjobb esetben talán még ma is egy raktárban porosodik jó néhány belőlük.

Ezzel el is érkeztük a hányatott sorsú fehérvári gobelin történetéhez, melyet a fentebb már megidézett Mohácsi Ferenc tervezett meg, a kivitelezést pedig Csehi Pál és Csehi Pálné végezte. Az 1970-ben készült, 2x4 méteres gobelin a székesfehérvári SZMT-székház (Semmelweis Ignác utca 1-11.) tanácstermét díszítette. Itt sajnos egyre mostohább körülmények között teltek napjai, ahogy Mohácsi Judit, a gobelint tervező Mohácsi Ferenc lánya fogalmaz:

„A termet nemcsak konferenciák lebonyolítására használták (ez volt a ritkább), de pl. folytonosan használtruha-vásárt rendeztek benne. A sokszor fűtetlen terem falán a gobelin sajnos megrongálódott, nemcsak a dohányfüst, a por által veszített színéből, de láthatóak voltak a molyrágások is."

Mohácsi Judit állhatatos munkája ellenére Székesfehérváron továbbra sem rendeződött az értékes gobelin sorsa. Az MSZOSZ Fejér Megyei Képviselete 1994-ben levélben jelezte: a restaurálásra anyagi fedezete nincs, de az állagot romboló körülmények megszűntek. Öt évvel később aztán a vásárok és a dohányfüst okozta károsodások miatt nem lehetett tovább húzni a gobelin megmentését, ez pedig egy költöztetés formájában valósult meg. Szintén Mohácsi Juditot idézzük:

„A Magyar Szakszervezetek a Művészetért Alapítvány értesített 1999.04.14-i levelében: Értékeink és alkotóink megbecsülése, valamint tisztelete érdekében 1998-ban az MSZOSZ a Magyar Szakszervezetek a Művészetért Alapítvány segítségével… a Mohácsi gobelin Székesfehérvárról a Hotel Füred Kongresszusi Központba (8230, Balatonfüred, Széchenyi u. 20.) került, ahol a legnagyobb tanácsterem dohányzástól mentes fő falát díszíti. A gobelint mielőtt elhoztuk restauráltuk, így teljes pompájában került kiállításra.”

Úgy tűnt, a Székesfehérvárról szó szerint kimenekített gobelin állandó otthonra talált, ám 2008-ban a Hotel Füred átalakítás miatt bezárt, Mohácsi Ferenc gobelinjének így ismét költöznie kellett. 2008 óta a Magyar Szakszervezeti Szövetség budapesti irodájának konferenciatermében található, korábbi restaurálásának köszönhetően kiváló állapotban.

Az egyetlen archív felvételen kívül a cikkünkhöz felhasznált fotók abszolút a jelenlegi állapotot tükrözik. A képeket állandó szerzőtársam, Szabó Péter készítette 2022 szeptemberének első napjaiban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek