1 évnél régebbi cikk

Melyik nyugdíj előtakarékosságot válasszam?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels/Andrea Piacquadio
Melyik nyugdíj előtakarékosságot válasszam?

Manapság mindenki számára kiemelten fontossá vált a nyugdíjas évekre gondolni. Az állami nyugdíj nem kecsegtet túl jó kilátásokkal, a fiatalabbak köreiben pedig már olyan szóbeszédek is felkerekedtek, hogy talán már nyugdíjuk sem lesz.

Nos, ha az nem is feltétlenül igaz, annyi viszont borítékolható, hogy az állam által folyósított nyugdíj minden esetben kevesebb lesz, mint a fizetésünk. Éppen ezért nem árt előre gondolkodni, és bebiztosítani magunkat a nyugdíjas évekre. Ehhez többféle nyugdíj előtakarékossági forma közül válogathatunk. Nézzük meg tehát, melyek is ezek pontosan, és mi magunk melyikkel járhatunk a legjobban?

Önkéntes nyugdíjpénztár

Ez a legrégebbi azon három állam által is elismert nyugdíj előtakarékossági forma közül, amely után jár a húsz százalékos adójóváírás. Azonban nem szabad összekevernünk ezt, az állami magánnyugdíj pénztárral, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztár teljesen független az államtól. A másik kettő a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla. Mindegyik más-más előnyökkel rendelkezik.

A Grantis szerint több szemponttól is függ, hogy melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választanod. Éppen ezért érdemes alaposan utána járnunk a témának, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Hasznos lehet például egy független pénzügyi tanácsadót felkeresnünk, aki pártatlanul képes számunkra összehasonlítani a különféle alternatívákat. Hiszen az önkéntes nyugdíjpénztár esetében is sok lehetőség közül választhatunk.

Számtalan pénztárhoz csatlakozhatunk, ahol különféle portfóliók közül választhatunk majd. Ezeket pedig kedvünkre váltogathatjuk a pénzügyi világ aktuális változásainak tekintetében. A különféle portfóliók olyan értékpapír csomagokat jelentenek, amelyeket a pénztár pénzügyi szakemberei kezelnek majd számunkra – tehát adják és veszik őket a tőzsdén. A portfóliók mind egyedi kockázati besorolással rendelkeznek, és ennek fejében a hozamuk is más. A befektetési alapú nyugdíjbiztosítás is hasonlóan működik, azonban az önkéntes nyugdíjpénztár sok tekintetben jóval rugalmasabb. Itt tíz év pénztári tagság után szabadon dönthetünk arról, hogy kivesszük-e a teljes hozamot vagy esetleg annak egy részét, a pénztári tagságunk megtartásával.

Tehát nem kell feltétlen a nyugdíjas évekig várnunk, hogy hozzáférjünk a hozamokhoz. Éppen ezért az önkéntes nyugdíjpénztár jóval nagyobb rugalmasságot nyújt ilyen téren. Ráadásul mivel egy államilag is elismert előtakarékossági formáról van szó, ezért sok munkáltató is rendelkezik saját pénztárral. Az ilyen zárt pénztárakhoz csak az adott cég alkalmazottai csatlakozhatnak, viszont ezek is ugyanúgy működnek, mint a nyílt, bárki számára elérhetőek.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás egy relatíve új előtakarékossági formának számít, amely hamar nagy népszerűségre tett szert. Ahogyan azt fentebb is említettük, ez is egy államilag elismert előtakarékossági forma, amelyre jár a húsz százalékos adókedvezmény. Két típust különböztetünk meg a nyugdíjbiztosítást illetően, az egyik a hagyományos biztosítási alapon nyugvó, a másik pedig a befektetési egységeken alapuló típus. Utóbbi az önkéntes nyugdíjpénztárhoz hasonlóan különféle portfóliókat kínál, amelyek majd a befektetési alapot szolgáltatják.

Ezek közül a portfóliók közül választhatunk, amelyek között akadnak magas és alacsony kockázati besorolásúak is. Értelemszerűen a magas kockázati besorolással rendelkezők magasabb hozamot is jelentenek, azonban itt a hozam nem kiegyensúlyozott. A legfőbb különbség azonban a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár között, hogy előbbi csak akkor folyósít, ha valóban elértük a nyugdíjkorhatárt. Tehát itt tényleg csak a nyugdíjas éveinkre jutunk majd hozzá a pénzünkhöz.

Viszont a nyugdíjbiztosítás egyben életbiztosítás is, amely nem csak elhalálozáskor, de betegség vagy baleset esetén is fizet. Így azok, akik egyébként is szerettek volna életbiztosítást kötni, mindenképp jól járnak a nyugdíjbiztosítással.

Nyugdíj előtakarékossági számla

A nyugdíj előtakarékossági számla a harmadik állam által is elismert előtakarékossági forma, amely után jár az adójóváírás. Ez sokkal rugalmasabb a fentebb említett előtakarékossági formáknál, azonban jóval nehezebb lehet a fenntartása. Ennek oka nem a költségeiben keresendő, hiszen gyakorlatilag mi választjuk meg mekkora összegeket és mikor fizetünk be rá.

Azonban itt mindent nekünk kell kezelni, tehát az értékpapírok vásárlását és eladását is. Éppen ezért ez csak azoknak ajánlott, akik valóban értenek is a pénzügyekhez. Tehát itt nincs garantált hozam, és rengeteg időt, odafigyelést igényelhet. Viszont nincs jóformán semmilyen kötelezettségünk, hiszen a számla nyitása után nincsenek rendszeres, megszabott tagdíjak. Azonban a hozamhoz itt is csak a nyugdíjkorhatár elérése után férhetünk hozzá.

A nyugdíj előtakarékossági – NYESZ – számla, viszont egy jó lehetőség azon fiatalok számára, akik szívesen belekóstolnának a tőzsde világába. A NYESZ előnye viszont nem merül ki ennyiben, hiszen mivel mindent magunknak intézünk, így fenntartása is rendkívül olcsó lehet.

Kinek, melyik ajánlott?

Az önkéntes nyugdíjpénztár bárki számára jó lehetőséget jelent, hiszen a nyugdíjbiztosításhoz hasonlóan itt is ugyanúgy különféle portfóliók közül választhatunk. Azonban a fiatalok számára különösen jó választásnak bizonyulhat, hiszen tíz év pénztári tagság után hozzáférhetünk a hozamokhoz, éppen ezért nem csak azok profitálhatnak belőle, akik kizárólag a nyugdíjas éveikre szeretnének félretenni. Ez egyfajta befektetés, amely segíthet a fiatalok számára, hogy később saját ingatlan vagy gépjárművet vásároljanak – esetleg vállalkozást indítsanak.

A nyugdíjbiztosítás ugyanúgy kifizetődő lehet a fiatalabbak számára is, azonban itt csupán a nyugdíjkorhatár elérése után férhetünk hozzá a hozamokhoz. Éppen ezért a középkorúak körében rendkívül népszerű, hiszen számukra kiemelten fontos a közelendő nyugdíjas évekre gondolniuk. Mindennek tetejébe az nyugdíjbiztosítással felkínált életbiztosítás szintén fontos szempont, hiszen akiknek már van családja, az nyilvánvalóan szeretné biztonságban tudni azt.

A nyugdíj előtakarékossági számla jó lehetőséget biztosít a spórolásra, viszont ez korosztálytól függetlenül inkább csak azok számára ajánlott, akik jártasak a pénzügyek világában. Tehát azoknak, akik valóban képesek sikeresen menedzselni a saját befektetéseiket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek