2 évnél régebbi cikk

A Fejér megyei átlagos nyugdíjak hogyan viszonyulnak az országoshoz?
·Gazdaságnyugdíj·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Alexas_Fotos
A Fejér megyei átlagos nyugdíjak hogyan viszonyulnak az országoshoz?
·Gazdaságnyugdíj·Utolsó frissítés: undefined

A nyugdíjas korhoz közeledvén adódik a kérdés, hogy mi lesz velünk, amikor már nem kell bejárni naponta dolgozni, miből fogunk élni vagyis mennyi lesz a nyugdíjunk?

Ez jogos kérdés teljesen és már időben érdemes elkezdeni gondoskodni róla és előre gondolkodni.

Ez azért is nagyon ajánlott, mert ugye Magyarországon vagy egyáltalán Európa ezen részén a nyugdíjak jóval alacsonyabbak, mint mondjuk a kontinens nyugati részén.

Összehasonlítva sokszor hatalmas különbségek vannak annak ellenére, hogy mindegyik ország például az Európai Unió része, viszont a lemaradás még mindig igen nagy.

Ennek rengeteg oka van és összetevője is, az viszont szinte biztos, hogy ez nem nagyon fog változni a közeljövőben. 

Hazánkban hogyan viszonyulnak egymáshoz a nyugdíjak?

A dolog érdekessége, hogy nem csak európai összehasonlításban vannak hatalmas különbségek a különböző országok között, hanem Magyarországon is a különböző megyék között. 
Talán nem annyira meglepetés, hogy hazánkban Budapesten a legmagasabbak a nyugdíjak.

Miért? Elsősorban azért, mert Budapesten találhatók a legjobban fizető munkahelyek, így logikusan, ha valaki éveken keresztül egy jónak mondható vagy átlag feletti fizetést kap, akkor ebből következik, hogy a nyugdíja is jó vagy átlag feletti lesz.

A másik oka annak, hogy Budapesten találhatóak a legmagasabb nyugdíjak, hogy a fővárosban és annak környékén él a legtöbb nagynyugdíjas, ami azt jelenti, hogy ezek a nyugdíjasok akár 300-500.000 forintos nyugdíjat is kaphatnak havonta.

Persze logikus, hogy ha a fővárosban és környékén találhatók meg a magyar top állások, akkor nagy valószínűséggel a nagynyugdíjasok is ebben a régióban lesznek megtalálhatóak. 

Hogy áll Fejér megye?

Budapesttel és Pest megyével összehasonlítva Fejér megye egyáltalán nem áll rosszul. Sőt, attól függően, hogy hogyan vizsgáljuk a rangsort, a második vagy harmadik helyen áll a többi megyével összehasonlítva. Például 2020-ban Budapesten 160.000 Ft volt az átlagnyugdíj, míg a második helyen Fejér megye állt csupán 23.000 Ft-tal lemaradva az elsőtől.

Ez annak köszönhető, hogy Fejér megyében is bőven találhatóak olyan fizetések, amelyek révén relatíve magas összeggel vonulnak nyugdíjba. A dobogó harmadik fokán talán nem meglepő módon Pest megye szerepel. 
Ebből is látszik, hogy bizony egyáltalán nem mindegy, hogy az ország mely részén töltjük el a dolgos éveket és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fizetést kapunk és mennyi adót fizetünk, hiszen ez nagyban befolyásolja a későbbi nyugdíjunkat. 

Pontosan ezért nagyon fontos az, hogy már időben gondoljunk a nyugdíjas évekre és akár időben elkezdjük a magángondoskodást. Ennek talán az egyik legjobb formája a nyugdíjbiztosítás

De valójában mit is jelent ez a megtakarítási forma?

A nyugdíjbiztosítás tulajdonképpen egy abból a háromféle öngondoskodási formából, amit az állam egyrészt elismer, másrészről pedig adójóváírással támogat is. 

A nyugdíjbiztosítás érdekessége, hogy annak ellenére, hogy nyugdíjbiztosításnak hívjuk, tulajdonképpen egy életbiztosítási szerződés. Ezt a típusú szerződést azért kötjük és azért adjuk a megtakarításunkat az adott biztosítónak, hogy a pénzünk egy része biztonságban tudjuk, másrészt pedig még gyarapodjon is a nyugdíjas évekig. Gyakorlatilag ezzel a biztosítási formával ki tudjuk egészíteni a az államtól kapott öregségi nyugdíjunkat, nem is olyan kis összeggel.

A nyugdíjbiztosításról bővebben

A nyugdíjbiztosítás egy igazán egyedi konstrukció abban az értelemben, hogy egy eléggé fiatal biztosítási forma, hiszen csupán 2014 óta található meg a piacon. Azonban nagy különbség a nyugdíjcélú öngondoskodástól, hogy ez a biztosítási forma tartalmaz minimum egyfajta kockázati biztosítást, mivel alapvetően egy életbiztosításról van szó. Persze, aki szeretne az többfajta kiegészítő biztosítást is köthet még hozzá. 

Magyarországon az SZJA (személyi jövedelemadó) törvényben is meghatározzák a nyugdíjbiztosítást. Egészen pontosan azt határozzák meg, hogy például az öregségi nyugdíjkorhatár elérése esetén vagy halál esetén vagy pedig bizonyos mértékű rokkantság esetén teljesít a biztosítottnak. 

Melyek a nyugdíjbiztosítás előnyei?

Az elsődleges előnye, hogy a befizetéseink után 20 százalékos vagy maximum 130.000 Ft-os adóvisszatérítést lehet igényelni az államtól a befizetett személyi jövedelmadónk után. Ez természetesen a saját nyugdíjvagyonunkat is növeli. 

Másodszor, amikor megkötjük a nyugdíjbiztosítási szerződést, akkor a pénzösszeg hozzáférhetősége a szerződéskor érvényes nyugdíjkorhatár elérésével válik aktuálissá. Ez Magyarországon az egyetlen ilyenfajta öngondoskodási forma.

Mit jelent ez? Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például, ha most kötjük meg a szerződést és tegyük fel, hogy 40 évesek vagyunk, akkor biztosan 65 éves korunkban fogunk tudni hozzáférni a nyugdíjszámlán lévő pénzösszeghez.

Ennek azért van jelentősége, mert a jelenlegi trendeket megfigyelve egyre több államban kitolják a nyugdíjkorhatár, így az állami konstrukcióban egyre csak kitolódna a pénz felvételének időpontja. Ez egy hatalmas nagy előny például a nyugdíj előtakarékossági számlához vagy az önkéntes nyugdíjpénztári számlához képest. Akár éveket is nyerhetünk vele. 

Nem csak a fix nyugdíjkorhatár elérésekor kaphatjuk meg a befizetett összeget. Mivel ez egy életbiztosítás is, így akkor is felhasználhatóvá válik, amikor valakinél 40 százalékos rokkantságot állapítanak meg vagy esetleg a lejárati idő előtt elhunyna. Alapvetően ez a biztosítások lényege is. 

A nyugdíjbiztosítás mellett a további kiegészítő biztosítások komoly védelmet nyújthatnak az egészségügyi kihívásokra, balesetre vagy akár a lakásunk biztosítására, ezzel széles körű védelmet szerezhetünk a különböző kockázatokkal szemben.

A KATA-adózóknak is lehet nyugdíj előtakarékoskodni?

Gyakran felmerül, hogy mi lesz a KATA-sokkal. Sokszor lehet hallani, hogy akik ebben a vállalkozási formában dolgoznak nem lesz semmilyen nyugdíjuk. A nyugdíjbiztosítás erre is jelenthet megoldást, hiszen annak ellenére, hogy a KATA-sok nem fizetnek személyi jövedelemadót, mégis van lehetőségük arra, hogy vissza tudják igényelni az évi 20 százalékos vagy maximum 130.000 Ft-os adójóváírást. Legalábbis akkor, ha van olyan ismerősük, akiben megbíznak, és aki olyan szerződést tud kötni, amelynek a KATA-s vállalkozó lesz a haszonélvezője.

A nyugdíjbiztosítás esetében olyan nemzetközi biztosítókkal szerződünk, amelyek több évtizedes múltra tekintenek vissza, rendezett és stabil tőkével rendelkeznek, így nagy előnye, hogy ez a biztosítási forma független az államtól. Nem kell a pénzünk kisajátításától tartani és megkímélhetjük magunkat a magánnyugdíjpénztárak körüli kálváriától. 

Hogyan működik a nyugdíjbiztosítás?

Amikor megkötjük a nyugdíjbiztosítást, akkor tulajdonképpen bizonyos eszközalapok egységeit vásároljuk meg. A biztosító befektetési egységekre bontja fel az eszközalapot. A rendszer kissé hasonló a befektetési jegyekhez, ugyanis az egységek megvásárlásával befektetési alapokban való részesedést vásárolunk meg.

A nyugdíjbiztosítás esetében rendszeresen kell befizetnünk az eszközalapba. A költségek levonása után minden egység a mi saját befektetésünket gyarapítja. Persze az a mi döntésünkön múlik, hogy hányféle alapból és milyen arányban szeretnénk részesülni. 

Az eszközalapok értékét az határozza meg, hogy az úgynevezett kosárba összeválogatott elemek miképpen teljesítenek. Itt arra kell gondolni, hogy a mi általunk kiválogatott állampapírok, kötvények vagy részvények ára csökken vagy emelkedik. 

A biztosító a befektetési egységeket adott értéken visszaváltja, így a nyugdíjbiztosítás értéke attól fog függni, hogy a biztosítás lejáratakor mennyi érnek ezek a befektetési egységek. 

Aki a nyugdíjbiztosítás megkötése mellet dönt, annak érdemes minél hamarabb cselekednie, hogy a lejáratkor minél magasabb legyen a megtakarítása.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek