1 évnél régebbi cikk

4,5 százalékos lesz a kiegészítő nyugdíjemelés, 10 ezer forint a nyugdíjprémium
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Alexas_Fotos
4,5 százalékos lesz a kiegészítő nyugdíjemelés, 10 ezer forint a nyugdíjprémium

2022 január 1-jei visszamenőleges hatállyal jár az emelt nyugdíj, novemberben már ezt az összeget kapják a nyugdíjasok. A 13. havi nyugdíjat is érinti a döntés.

Megjelentek a Magyar Közlönyben a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. november havi kiegészítő emeléséről, illetve a 2022. évi nyugdíjprémiumról és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról szóló kormányrendeletek. Ebből kiderülnek a részletei az Orbán Viktor miniszterelnök által szombaton egy Facebook-videóban már beígért nyugdíjemelésnek. A nyugdíjemelés 4,5 százalékos lesz, november 1-jétől, 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal, vagyis a novemberre járó ellátásokat a jogosultaknak már az emelt összegben kell folyósítani. A döntés érinti a 13. havi nyugdíjat is. Ha valaki egyidejűleg több, a rendelet alapján emelendő ellátást kap, az ellátásokat külön-külön kell emelni. A nyugdíjprémiumot ezen ellátások együttes összege után kell számítani.

Az egyszeri nyugdíjprémiumot is kifizetik, az ennek számításához használt szorzószám egy másik rendelet szerint 0,5. A  törvény szerint a prémium akkor jár, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot. A novemberi ellátás negyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell majd megszorozni, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjprémium maximuma 20 ezerszer 0,5, azaz 10 ezer forint lesz, ha az ellátás november havi összege meghaladja a 80 ezer forintot. Ez az egyszeri juttatás szintén novemberben érkezik majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek