1 évnél régebbi cikk

Fejérben nyílt a legszélesebbre a keresleti-kínálati olló az ingatlanpiacon
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Fejérben nyílt a legszélesebbre a keresleti-kínálati olló az ingatlanpiacon
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined

Kényszerhelyzetbe kerülhetnek az eladók, új egyensúly alakulhat ki a piacon.

"A várakozásoknak megfelelő produkciót nyújtott a lakáspiac februárban, a kereslet továbbra is sokkal visszafogottabb,  mint egy évvel korábban, a kínálat viszont jóval bővebb" - állapítja meg az ingatlan.com legfrissebb ingatlanpiaci értékelése.

“A magas hitelkamatok miatt sokan még mindig óvatosak a lakáspiacon, azaz tartózkodnak a vásárlástól. Ezt jelzi, hogy az eladó használt lakóingatlanok iránti érdeklődés éves szinten 48 százalékkal esett vissza idén februárban. Miközben egyre több lakás és ház található a piacon, azaz a kínálat egyre szélesebb. Az eladásra váró lakóingatlan-hirdetések száma 32 százalékkal 130 ezer fölé nőtt" - mondta Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője utalva az egymással teljesen ellentétes lakáspiaci folyamatokra, kiemelve, februárban közel 30 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

Kényszerhelyzetbe kerülhetnek az eladók

Ahogy a korábbi hónapokban, így februárban is lényeges eltérések voltak az országon belül a különböző vármegyékben. Országos tekintetben a keresletnél 25-53 százalékos a csökkenés, míg a kínálatot tekintve 19-67 százalékos a növekedés, vagyis utóbbinál jóval nagyobb a szórás a vármegyék között. Fejérben volt a legnagyobb differencia: az érdeklődés 42 százalékos hanyatlásával párhuzamosan 67 százalékkal szélesebb lett a kínálat. 

Az ingatlanportál adataiból ugyanakkor az is látszik, hogy messze nem Fejérben volt a legnagyobb az érdeklődés csökkenése. A 19 vármegye közül 13-ban is nagyobb arányú ez az adat, ám a piacra kikerülő ingatlanok száma nálunk ugrott meg a leginkább.

Balogh László szerint a vevők már eddig is jó alkupozícióban voltak a csökkenő kereslet és bővülő kínálat miatt, de ez a felállás idén tartósan fennmaradhat. Emiatt az eladók lépéskényszerbe kerülnek, ha szeretnének túladni az ingatlanukon. Ennek eredményeként pedig új egyensúly alakulhat ki a lakásárak szintjében is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek