2 évnél régebbi cikk

Mennyi adót kell fizetni a lakáskiadás jövedelméből?
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined
Mennyi adót kell fizetni a lakáskiadás jövedelméből?
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást.

A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait. Akik lakóhelyüktől távol tanulnak vagy dolgoznak, általában ingatlanbérléssel oldják meg lakhatásukat. Mielőtt albérletet adunk vagy veszünk ki, érdemes ennek körülményeiről tájékozódni.

A megelőlegezett bizalom mellett érdemes írásban is rögzíteni a bérleti feltételeket, a havi lakbér kifizetését pedig érdemes dokumentálni.

"A bérbeadónak dokumentálnia kell a jövedelmét, hogyha átutalással történik, akkor a bankszámlakivonat alkalmas erre, ha készpénzzel történik a kifizetés, akkor pedig átvételi elismervényt kell adnia. Kétféleképpen tudja megállapítani a jövedelmét az ingatlankiadásból a bérbeadó. Az egyik a tételes költségelszámolás, amikor a bevételekből az igazolt költségeket lehet levonni, ilyen például a felújítási költség, vagy az értékcsökkenési leírás, vagy a közüzemi számlák. Illetve a teljes bevételből a 10% költséghányad levonásával tudja megállapítani a jövedelmét" - mondta el a Fehérvár Televíziónak Mártonné Beke Éva NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága kommunikációs referens.

A lakóingatlan bérbeadása áfamentes, ezért nem kell a NAV-nál bejelentkeznie, azaz adószámmal rendelkeznie annak a magánszemélynek, aki gazdasági tevékenységként kizárólag áfamentes lakóingatlan-bérbeadásból szerez jövedelmet.

"Az éves bevallásban az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet a bérbeadónak fel kell tüntetnie, hiszen a NAV a személyi jövedelemadó bevallási tervezetet hogyha elkészíti, ezzel az információval nem rendelkezik, ezért ezt a bérbeadónak ki kell egészítenie ezekkel az adatokkal" - emelte ki Mártonné Beke Éva.

Az adó mértéke a bérleti díj 15 százaléka, ebből a bérbeadó adóelőleget fizet negyedévente, a negyedévet követő hónap 12-ig napjáig.  Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után szociális hozzájárulási adót nem kell fizetni.

Az ingatlankiadás adózásáról bővebb információ a nav.gov.hu oldalon olvasható.

Borítókép: Bácskai Gergely
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek