1 évnél régebbi cikk

Alba Aréna: jövő év végére elkészülhet 
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Alba Aréna: jövő év végére elkészülhet 

Jó ütemben halad az Alba Aréna építése. A multifunkcionális csarnok a Modern Városok Program keretében, állami forrásból, nettóban számítva több mint 30 milliárd forintból valósul meg. A beruházás készültsége jelenleg 25 százalékos. A tetőszerkezetet tartó elemeket egy speciális daruval emelik be.

Az Alba Aréna épülete már látványosan magasodik a Budai út mellett. Tavaly novemberben adták át a munkaterületet, és az azóta eltelt 11 hónapban a csarnoképület vasbeton szerkezetei elérték a tető acélszerkezetének fogadásához szükséges szintet. 

Jelenleg a beruházás harmadik üteménél járunk, a határidő tartható. Látványos és izgalmas része zajlik az építkezésnek, a munkaterületen ugyanis egy 750 tonna teherbírású lánctalpas darut szereltek össze. Ezzel emelik be a rácsos tartókat, amik áthidalják az aréna teret. 

"A rácsos tartók különböző súlyúak, van amikor kettesével, van amikor szimplán emeljük be. Általában 66 tonnás a duplarácsos-tartószerkezet súlya. A lánctalpas daruról érdekességként elmondhatom, hogy 91 méter magas a hosszúgémje. Maga a gép 8 tonna súlyú és 25 kamion szállította ide a helyszínre, ahol egy hétig szerelték össze"  – árulta el Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója a hétfői területbejáráson.

Az Alba Aréna egy 6 ezer fő befogadására alkalmas csarnok lesz, a küzdőtéren további 2500 ember fér majd el. A jégkorongmérkőzések mellett egyéb teremsportok, előadások, vásárok, koncertek és más sportrendezvények lebonyolítására is alkalmas multifunkcionális csarnok épül.

Kapcsolódó
Elkezdődött az Alba Aréna építése, új városrész is születik Székesfehérváron

A tervek szerint a multifunkcionális csarnok 2023 év végére készül el.


A csarnok helyén mintegy 60 ezer köbméter földet emeltek ki. Ebben 757 db fúrt vasbeton cölöpön támaszkodó vasbeton alaplemez felett három épületszint készült. Ezek közül az egyik teljesen a terepszint alatt van,  ezen a szinten van a küzdőtér. Egy pedig a terepszinttel azonos magasságban, ahonnan elérhetők az alsó lelátók, valamint egy emeleti szint is van, itt a felső lelátókra lehet kijutni. 

Cser-Palkovics András, polgármester az energetika kapcsán kiemelte, hogy az épület fűtését megújuló energiából, talajszondák segítségével biztosítják majd.  

A nettó 30 milliárdos beruházás teljes egészében kormányzati forrásból, a Modern Városok Program keretében valósul meg.

"Fontos azt is kiemelnünk, hogy önmagában nem csak egy épület, hanem egy kiegészítő infrastruktúra is létrejön: sok száz parkolóval és emellett egy bekötő úttal, ami nemcsak a csarnokot fogja a Budai úttal összekötni, hanem egyben az Alba Ipari Zónát is. Így az Alba Ipari Zóna cégeiben dolgozó több ezer embernek, nemcsak egy útvonal áll majd rendelkezésre és kell adott esetben óriási kerülőt tenni, hanem közvetlenül ki tudnak jönni a Budai útra. Így mindez megkönnyíti a közlekedését, akár autót, kerékpárt vagy tömegközlekedési eszközt használva" – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Októberben megkezdődik a Budai út melletti kerékpáros aluljáró építése és folytatódnak a feltáró úthálózat út-és közműépítési munkái. A Budai út-Nagyszombati úti csomópont kivitelezési munkái 2023 tavaszán kezdődnek. 


Az Alba Aréna 100x100 méter alapterületű épület lesz, melynek tetejére több mint 14 ezer négyzetméternyi lemezfedés kerül. Jelenleg 180-190-en dolgoznak az építkezésen, de ez a szám a befejező szakipari munkák idején már 480-500 főre emelkedik majd.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek