1 évnél régebbi cikk

Közzétették, hogy várhatóan mely intézmények zárnak majd be Székesfehérváron ideiglenesen
·HírekSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Közzétették, hogy várhatóan mely intézmények zárnak majd be Székesfehérváron ideiglenesen
·HírekSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

Cser-Palkovics András polgármester videóban ismertette a város cselekvési tervét.

"Mára egyértelművé vált, hogy a világtörténelem talán örökre fordulatot vett, ez pedig mindannyiunk életére húsbavágóan hat. Meggyőződésem, hogy a világ sok tekintetben soha nem fog már oda visszatérni, ahol pár éve volt. Erre kell tehát felkészülnünk és felkészíteni a városunkat is" - emelte ki Cser-Palkovics András a kedden közzétett videóban, ahol azt is leszögezi: Székesfehérvár a globális folyamatokat nem tudja befolyásolni, de a nehézségeket vállalnunk kell, nekünk is sajnos meg kell fizetni a bársonyszőnyeges folyosókon meghozott döntések árat. 

Kiemeli, a villamosenergia, a gáz és a távhődíjak hihetetlen mértékű drágulása miatt nagyságrendileg 6 milliárd forinttal emelkedik meg a székesfehérvári intézményrendszer és szolgáltatások rezsiköltsége.

"A mostani helyzetben fel kell használnunk tartalékainkat, növelni kell bevételeinket és jelentős takarékosággal csökkentenünk közös kiadásainkat. A város működőképességének fenntartása 2022 és 2023 telén áldozatok nélkül sajnos nem fog menni" - hangzik el a videóban.

A polgármester azt is hangsúlyozza az önkormányzatiság sokszor cselevőképességről is szól, nem várhatjuk mindig mástól a megoldást. Fehérváron az elmúlt 4 hónapot ezért azzal töltötték, hogy intézkedési tervet állítottak össze. Ennek az intézkedési tervnek két része van. Az első rész annak az eszközeit fogja össze, hogyan éljük túl a következő telet. A második rész a hosszabb távú stratégia annak érdekében, hogy az energiaválság hatásait középtávon a lehető legteljesebb mértékben kiiktassák, és legalább csökkenteni tudják az energia vonatkozásában kiszolgáltatottságunkat.   

Az első kategóriába tartozó intézkedéseket csütörtökön tárgyalja a közgyűlés. Ez a város és a legalapvetőbb önkormányzati szolgáltatások működőképességét, az önkormányzati munkahelyek és bérek garantálását és pénzügyek stabilitását szolgálják. 

Cser-Palkovics András kiemeli, az első szempont, hogy ne menjen csődbe a város, a második pedig, hogy a létfontosságú helyeket, vagyis a bentlakásos szociális intézményeket, bölcsődéket, óvodákat, orvosi rendelőket nyitva tartsák, a közszolgáltatásokat működtessék. Harmadik az önkormányzati munkahelyek megvédése, a bérfizetés garantálása. 

A meghosszabbított téli szünet idején is, ha korlátozott formában ugyan, de biztosítják a bölcsődei, óvodai ellátást. Minden más önkormányzati szervezettől jelentős mértékű energiamegtakarítást várnak el. A nem kritikus fontosságú önkormányzati épületek egy részét, különböző időre bezárják, vagy működésüket erősen korlátozzák a fűtési időszakban.

Ez a döntés érinti a színház épületét, de az évadot végig lehet vinni. Érinti a könyvtárat, a művelődési házakat, de úgy, hogy maradjanak nyitva tagintézmények, és elérhetők legyenek a legalapvetőbb közművelődési szolgáltatások. Az uszodát a mostani távhődíjak mellett a téli időszakban működtetni nem lehet, de mindent megtesznek, hogy legalább a sátras medence folyamatosan működni tudjon - hangsúlyozza a polgármester.

"A helyzet megoldásához minden területnek hozzá kell járulnia, a saját áldozatait meg kell hoznia. Az nem fog menni, hogy miközben szinte szó szerint a lét a tét, közben legyen olyan sportszövetség, amelyik villanyvilágítás mellett akar januárban bajnoki mérkőzéseket játszatni csapatokkal, gázzal fűtött pályákon. Ez ma elviselhetetlen teher az országnak, vállalhatatlan a településeknek és a kluboknak" - hangzik el.

A döntések így a stadiont és ha kell, a sportcsarnokokat is érinteni fogják. A bezárandó vagy korlátozott létesítmények teljes listája elérhető ide kattintva.   

A Városháza második hivatali épületét bezárják, az ott dolgozó munkatársak a Hiemer-házban látják el majd a feladataikat.  A városi díszkivilágítást januártól lekapcsolják, a közvilágítás átalakításán dolgoznak. A városi kommunikációs kiadásokat csökkentik, az önkormányzati rendezvényeket korlátozott számban és tartalommal tartják meg. Karácsonyi vásár és városi advent csökkentett formában, de lesz.

"Továbbra sem fogunk helyi adót kivetni a fehérvári magánszemélyekre. Továbbra sem szeretnénk elbocsátási hullámot az önkormányzati állásokból, továbbra sem fogunk a feltétlen szükségesnél nagyobb mértékben árat emelni a városi szolgáltatásoknál, és nem szeretnénk visszalépni a fehérvári szociális, társadalmi programjainkból sem. továbbra sem fogjuk feladni a közös terveinket, a közös álmainkat arról, milyen Székesfehérvárt szeretnénk magunknak és gyermekeinknek" - összegez Cser-Palkovics András.

A környezetvédelmi és energiatakarékossági fejlesztéseket most gyorsan elvégzik. Azokat a fejlesztéseket, amelyek nem segítik ezeket a törekvéseket, félreteszi az önkormányzat. Prioritást élvez a közvilágítás, a napenergiafelhasználás, valamint középtávon a távhőszolgáltatás gáztól való függőségének csökkentése. Ha szükséges, a fejlesztésekhez külső pénzügyi forrást is igénybe vesz majd az önkormányzat, de mindezt átláthatóan.

Csütörtökön rendkívüli ülésen tárgyal Székesfehérvár Közgyűlése a háború és a szankciók miatt kialakult energia-árrobbanás okozta válsághelyzet kezelésére szolgáló intézkedésekről. Az elmúlt hetekben lefolytatott egyeztetések és a megjelent szabályozások ismeretében állt össze a javaslatcsomag. 

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek