1 évnél régebbi cikk

A sokoldalú gipszkarton
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/borevina
A sokoldalú gipszkarton

Talán nincs is még egy ennyire népszerű anyag, mint a gipszkarton, ha a lakás felújításáról vagy szépítéséről van szó. Egyszerre szól mellette az a tulajdonság, hogy nagyon könnyen kezelhető, valamint az, hogy más építési anyagokhoz képest rendkívül kedvező áron juthatunk hozzá.

Mi mindenre jó a gipszkarton?

A Józan Kft. gipszkarton lapjai között többféle típust találhatunk, amelyeknek köszönhetően a felhasználhatóság köre még tovább bővül. Az egyes fajták némileg eltérnek egymástól egy-két tulajdonságban, aminek eredményeképpen extra funkciókat is bezsebelhetünk, s például a gipszkarton alkalmazása így válik lehetségessé akár olyan környezetben is, ahol relatíve magasabb páratartalommal kell számolni.

Fontos tulajdonságok

A gipszkarton jól ismert arról, hogy kifejezetten könnyen méretre szabható, kezelése olyannyira egyszerű, hogy különösebb képzettség nélkül is könnyedén elboldogulunk vele, ráadásul a rögzítésére jól megtervezett és legyártott kiegészítőket, rögzítőelemeket, dűbeleket és gipszkarton profilokat érhetünk el. 

Gyakorlatilag néhány DIY videó megtekintését követően még azok is boldogulni fognak, akiknek a barkácsolás nagyon nem a terepe. Igazán csak hab a tortán, hogy kedvező árfekvés mellett valósíthatjuk meg ötleteinket, amennyiben gipszkarton lapokat vásárolunk.

A gipszkarton típusai

Az sem ismeretlen tény a fentiek mellett, hogy a gipszkarton szereti felvenni a nedvességet, bár azt jellemzően kevesebben tudják róla, hogy míg a páradús körülményekben ez igaz rá, addig száraz levegő esetén pontosan fordítva, kiengedi a felesleget, így tulajdonképpen még a lakás optimális páratartalmának kialakításába is besegít. A párafelvevő képesség miatt azonban a nedves helyiségekben, így fürdőben, konyhában, WC-ben alapvetően nem javasolt az alkalmazása.

Ám pontosan azért készült el az impregnált változat, hogy még a magasabb páraterhelés se okozzon gondot, így ezt a típust választva nyugodtan maradhatunk a jól bevált gipszkartonnál. Ráadásul ez a felület is csempézhető, s még akkor sem lesz semmi baja, ha rövid ideig áll rajta a nedvesség. 

Ha fokozott, illetve szigorú tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelnie egy épületnek, akkor sem feltétlenül szükséges lemondani a gipszkartonról, hiszen már tűzgátló változata is létezik, ilyen esetekben pedig ideális döntésnek bizonyul.

Egy további típus a hanggátló gipszkarton, amely hasznos lehet, ha a szomszéd felé szeretnénk burkolni, de akkor sem utolsó lehetőség, ha meglévő szobánkat szeretnénk két felé választani. Ezt a feladatot gyorsan megvalósíthatjuk gipszkarton lapok felhasználásával, ráadásul viszonylag vékonyabb falat készítünk ezzel a módszerrel, így kevesebb helyet kell feláldozni a térből. 

Ugyanakkor annak érdekében, hogy ne legyen áthallás, használjunk hanggátló gipszkartont, valamint mellette gondoskodjunk a hangszigetelésről is, kőzetgyapot vagy üveggyapot felhasználásával!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek