1 évnél régebbi cikk

Falban futó tolóajtó-méretszámítás egyszerűen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels/Curtis Adams
Falban futó tolóajtó-méretszámítás egyszerűen

Azokban az esetekben, amikor az ajtószárny, vagy szárnyak nyitásához nem áll rendelkezésre elegendő hely, esetleg az ajtók eltakarnak valamit, sokkal praktikusabb megoldás tolóajtót, esetleg harmonika ajtót választani. Viszont ebben az esetben nagyon fontos a tökéletes méret kiszámítása, hiszen így is akadályozva lehetnek a mozgásban.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy a falban futó tolóajtó méretét hogyan lehet egyszerűen kiszámítani. Kitérünk továbbá arra is, hogy mit is jelentenek ezek az ajtók, milyen előnyei vannak annak, ha ezeket használjuk.

Falban futó tolóajtók

A tolóajtóknak két csoportja van, az egyikbe tartoznak azok, amelyeket a fal előtt lehet eltolni, azzal párhuzamosan. Ezt fal előtt futó tolóajtónak hívjuk. A másik kategóriába sorolhatjuk azokat, amelyek a falba futó tolóajtóként ismertek. Ezek esetében a falban kialakított fülkébe toljuk az ajtólapokat. Ez nemcsak praktikusabb, de elegánsabb megoldást is jelent. Ezért is fontos, hogy a tolóajtó méretét a lehető legprecízebben mérd le. Hiszen nem túl esztétikus, ha az túl nagy, ha pedig kicsi, akkor egyértelműen használhatatlan.

Fontos tudni viszont, hogy az építkezés során már előre kell tervezni, hiszen a tolóajtók helyét el kell dönteni még mielőtt a falak a helyükre kerülnének. Persze ki lehet alakítani gipszkartonból is falfülkét, azonban sokkal szebb lesz a látvány, ha már előre meghatározzuk, hova kerül az a bizonyos falban futó tolóajtó. A Szalafa által készített változatok felső sín megvezetésűek. Ez azt jelenti, hogy a berendezés alsó részén egy kisebb vezető nyelvet helyeznek el, amely nem csak nem látszik, de nincs is útban. Ami viszont a kétszárnyú tolóajtókat illeti, itt nem árt szinkron vasalatot szerelni rájuk, amely mind a két szárnyat könnyedén és egyszerre mozgatja.

A gyártó ezekre a típusú ajtókra tolóajtókagylókat vagy fogantyúkat tesznek, amelyek mind anyagukban, mind kinézetükben remekül passzolnak a többi ajtóra helyezett kilincsekkel.

Miért a beépített tolóajtó?

Ez a tolóajtó a legjobb megoldás, ha modern otthont szeretnénk kialakítani magunknak. Ahol nincsen elegendő hely, ott ennek hatalmas szerepe van, hiszen így sokkal jobban kihasználhatjuk a teret. A kivehető tolóajtó sín saját találmánya a gyártónak, amely lehetővé teszi azt, hogy a felületet könnyen karban tudjuk tartani. Igény szerint akár a toló nyílászárót automatizálni is lehet később.

Mekkora méretre van szükség?

A falban futó tolóajtó esetében a méret kiszámítása előtt fontos tudni az ajtókivágás, valamint a maximális helyigény közötti különbséget. Előbbi az ajtófélfák között értett tényleges magasság és szélesség. Valamint ide tartozik a kész padlózattól mért magasság is. Egy hagyományos tolóajtó ugyanakkora, mint egy szimpla beltéri ajtó. Szélessége általában 70 vagy 80 centiméter, míg a magassága 210 cm.

Természetesen ebben az esetben sokkal jobb megoldás a méretre gyártott kivitel, hiszen így használhatjuk ki igazán az előnyeit. A maximális helyigény tekintetében azonban figyelembe kell venni a tokszerkezetének beépítéséhez szükséges teljes méretet. Ebben az esetben a szélességhez az ajtónyílás szélességét és a tokszerkezet méretét kell összeadni. A magasság kapcsán pedig a kész padlózat és a szemöldökfa közötti terület a mérvadó.

Hogyan működik a falban futó tolóajtó?

A vakolt, valamint a gipszkarton falak esetében ugyanaz a működési elv. A tokszerkezet egy olyan szerkezet, amely lehetőséget ad arra, hogy az ajtószárny ne legyen szem előtt. Ha azt ugyanis eltoljuk, akkor az a fal belsejében eltűnik, mindegy, hogy milyen típusú a fal. A földrajzi területtől függően ezeket az elemeket segédváznak, segédfélfának, valamint ajtótoknak nevezzük.

A tokszerkezet áll egy falba építhető tokból, a felső részre való csúszófelületből, valamint egy függőleges ütközőlécről, amely csukódáskor az ajtóval fog érintkezni. Fontos azonban, hogy mindig figyeljünk a minőségre, hiszen fontos az ellenálló képesség, az egyenletesség és a megfelelő csúszás. Egy jó tolóajtó beépítésénél nem kell számolni repedésekkel a falon, igen könnyen karban lehet azt tartani.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek