1 évnél régebbi cikk

Maga a történelem szőtte a fehérvári polgármesteri iroda falát díszítő gobelin szálait
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó Péter
Maga a történelem szőtte a fehérvári polgármesteri iroda falát díszítő gobelin szálait

Ha Fehérvár legnagyobb hatású, leginkább meghatározó üzenettel bíró műalkotását keressük, akkor a New Yorkot megjárt, jelenleg a polgármesteri iroda falán függő Alba Regia nevű gobelin a maga 84 évével, kalandos útjával, történelmi átitatottságával méltán pályázhat erre a címre.

A közelmúltban részletesen foglalkoztunk egy Székesfehérváron hányatott időszakot átélő gobelin sorsával, az azóta a Balaton érintésével a fővárosba „menekített”, Mohácsi Ferenc által tervezett, a Csehi Pál és Csehi Pálné által készített faliszőnyeg kálváriájával. A 2x4 méteres gobelin érdekessége, hogy 1970-ben kimondottan egy fehérvári épületbe, az SZMT-székház falára készült, végül azonban innen mostoha sorsa miatt elszállították.

Van azonban Székesfehérváron olyan gobelin, mely sokkal nagyobb megbecsülésnek örvend. Ez a mű igen megtisztelő helyen, a Városházán a polgármesteri iroda falán található. Nem is olyan rég Szabó Péter barátomnak, a Köztérkép szerkesztőjének köszönhetően egy 1963-as Filmhíradó került látókörünkbe, mely épp e gyönyörű alkotás közel hatvan esztendeje végzett restaurálásáról szól. Bizony, ez a gobelin már igencsak koros darab: a Pekáry István által tervezett alkotás az Alba Regia névre hallgat, és immár 84 éve örökíti meg Székesfehérvár történetének legfontosabb pillanatait.

A gobelin speciális otthona miatt megkerestük Székesfehérvár Önkormányzatát a mű bemutatása és fotózása kapcsán, dr. Cser-Palkovics András pedig örömmel szakított rá időt, hogy maga mutassa be a város számára kiemelkedően fontos műalkotást.

– A Szent István Emlékévre készült 1938-ban, amikor is az Alba Regia címet kapta – kezdte a gobelin bemutatását a város polgármestere. – Megjárta a New Yorkban rendezett világkiállítást is. Itt elég kalandos útja volt az alkotásnak, hiszen a II. világháború miatt egy ideig szándékosan maradt is New Yorkban, ahol biztonságban, jó helyen volt. A korabeli források szerint az ottani főpolgármesteri irodában helyezték el ezen időszakban. Ezt követően térhetett haza. Az érdekességét az is adja, hogy a Városháza ma ismert formája is a Szent István Emlékévre készült el, azt megelőzően vásárolta meg a város azt a szárnyat, ami korábban nem a Városháza része, hanem egy szomszédos magánház volt. A két szárny összekapcsolásával jöhetett létre a Díszterem, az 1938. augusztus 18-án rendezett kihelyezett országgyűlés tiszteletére. A Díszterem végül valószínűleg kicsinek bizonyult, hiszen az országgyűlést nem ott, hanem kint a szabadban tartották. Ennek az emlékévnek a keretében készült el ez a bizonyos Pekáry István által megálmodott alkotás is.

Sok más, a városban megtalálható alkotás közül az is kiemeli a Pekáry-gobelint, hogy nem egy bárhol bemutatható alkotás, hiszen minden négyzetcentimétere szorosan kötődik Székesfehérvárhoz.

– A gobelin bemutatja a történelmi eseményeit a több mint ezer évnek. Látható rajta, ahogy Szent István építi a koronázó templomot, majd látható, ahogy kibocsátják az Aranybullát. A város töröktől visszafoglalása a harmadik kép, a negyedik jeleneten VI. Pius pápa és Mária Terézia látható, mellette pedig ott egy udvaronc a Püspöki palotát ábrázoló képpel. Látható alul a város címere, nyitott városkapuval, ebből nő ki a nemzet fája, jelképezve Fehérvár szerepét nemzetünk életében. A háttérben megtalálhatóak a város jellegzetes épülete: a Városháza, a Szent Anna-kápolna, a Bazilika, a Püspöki palota és a Prohászka-templom. Az alkotás felső részén pedig a felajánlás pillanata látható, amikor Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlja a magyar nemzetet, ez a történelmi feljegyzések szerint szintén Fehérváron történt, a halála előtti napon.

Az Alba Regia mérete 3x2 méter, szerencsére éltes kora ellenére kiváló állapotban van. Kivitelezésének érdekessége, hogy a felső rész halványabb, mint az alsó. Ez nem véletlen, szándékosan így készült, a szakértők szerint a Föld és a Mennyország közötti elmosódott határt érzékeltette ezzel a művész. Székesfehérvár polgármestere szerint a gobelin különleges kisugárzású darab, mely inspiráló hatású, épp ezért megtekintését a lehető legtöbb alkalommal lehetővé is teszik a nagyközönség számára.

– Ez egy gyönyörű iroda, sok minden teszi gyönyörűvé, de teljessé is ezek a dolgok teszik. Ilyen a főtérre nyíló panoráma, a gyönyörű csillár, a város zászlaja, ha kitekintünk, akkor Mujkó szobra, de ilyen ez a fantasztikus gobelin Pekáry Istvántól. Ennek az alkotásnak szerintem van egy fontos üzenete: ez a város több mint ezer éve itt van, minden nehézség és probléma dacára. Ha az embernek épp olyan napja van, hogy nehezebb ügyeket kell intéznie vagy nagyobb a kihívás – amiből a mostani években kijut bőven –, akkor ránéz erre a gobelinre és elgondolja, hogy ebben a több mint ezer évben mennyi probléma adódott a városban, mennyi megoldandó feladaton jutott túl Fehérvár. Ennél még nehezebb történelmi időszakokat is átélt a város és most mégis itt vagyunk, itt beszélgetünk, ez azért reményt is ad, hogy most is megoldjuk a nehézségeket és túljutunk a rosszabb időkön. Számomra nagyon furcsa lenne ez az iroda a gobelin nélkül. Igyekszünk a lehető legtöbb alkalommal megnyitni a Városházát mindenki előtt, hiszen a magyar nyelv szép és kifejező, ez nem a polgármester háza, hanem a város háza. Sok csoportot, köztük rengeteg diákcsoportot fogadunk, és a gobelin előtt mindenki megáll, rácsodálkozik és hosszasan elmerül a rajta látható figurák, történelmi események felfedezésében. Rengeteg fotó készül, ezekből az apró részletekből könnyű megállapítani, nagy hatású alkotásról van szó, amely mindenkiben emléket hagy – összegezte gondolatait dr. Cser-Palkovics András.

Nem lehet kérdés: a hat négyzetméteres, immár 84 esztendős alkotás a város történetének egyik meghatározó képzőművészeti remekműve. Reméljük, hosszú időn keresztül megőrzi még kiváló állapotát a város jövőbeli generációi számára!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek