1 évnél régebbi cikk

Hova érdemes helyezni a tükröt a lakásban, és hova nem?
·Életmódlakberendezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Freepik/nmc2s
Hova érdemes helyezni a tükröt a lakásban, és hova nem?
·Életmódlakberendezés·Utolsó frissítés: undefined

A tükör megfelelő elhelyezése szinte nem is gondolnánk, mennyire fontos. Ez a használati tárgy a visszatükröződő felületével meglepően erősen képes megváltoztatni ugyanis a teret, ráadásul nekünk sem mindegy, mit és hogyan tükröz vissza.

A tükröződés nemcsak félelmetes, de káros is lehet

A tükör évezredek óta misztikus tárgynak számít. A visszatükröződés miatt a túlvilág kapujának tartották, ezért takarták le régen nálunk is tükröket, ha valaki meghalt a családban. Persze, itt most nem erről lesz szó, hanem a lakberendezési szempontból káros vagy kevésbé hatékony tükröződésről. A tükör ugyanis igencsak megtréfálhat minket, ha rosszul helyezzük el.

Mit jelent ez? Például ha olyan szögben helyezzük el a tükröket, amelyen megcsillan a reggeli napsugár, és mi rendszeresen merőlegesen haladunk el az ilyen tükör előtt, akkor az még a szemünk károsodását is okozhatja. A hirtelen visszaverődő fény valószínűleg szinte senkinek sem hiányzik. Főleg nem napi rendszerességgel.

A tükröt ugyanakkor olyan helyre sem érdemes tenni, ahol csak homályosan, netán a szemünk sarkából látjuk a magunk, vagy mások visszatükröződését. Ha nem szeretnénk naponta szívbajt kapni, akkor úgy helyezzük el, hogy az általános közlekedési útvonalunkon vagy szemből, vagy egy világos helyen oldalról lássuk magunkat.

A tükör tágítja a teret, de nem mindenhol

A tükör – főleg ha nagyméretű – remek tértágító hatással bír. Ezért a kisebb helyiségekbe elhelyezve nagyon jól tudjuk optikailag tágasabbá tenni a szobákat. Azonban ezt kifejezetten rosszul is megoldhatjuk, ha például a tükröt sötét helyre rakjuk. Ebben az esetben ugyanis elveszi a tértágító hatását, és csak a tükröződés csillogása fog megmaradni, ami persze még inkább felhívja a figyelmet a szűkös tér jelenlétére.

Ezért mielőtt felfúrnánk a tükröt, tegyünk vele egy próbát. Felfúrás nélkül állítsuk a kiszemelt helyekre, és pár napot adjunk neki, hogy eldönthessük mennyire lesz praktikus azon a falon majd.

A porfogó tükör

Ha nagy, impozáns tükör elhelyezése a cél, akkor nagyon nem mindegy, hogy mennyire poros területre szeretnénk azt rakni. Természetesen ilyenkor nem a szobákra gondolunk, hanem például az előszobára vagy akár az alagsorra. A tükrön ugyanis pillanatok alatt meglátszik az összes porszemcse, ezért a legjobb, ha ilyenkor nem a legvilágosabb helyiségbe tesszük. A napfény ugyanis még inkább kiemeli a finom porszemcsék jelenlétét és ez elkerülhetetlen lesz akkor is, ha naponta takarítjuk.

Hogy helyezzük el a fürdőszobai tükröt

A fürdőszobába szánt tükörre mindenki rávágná, hogy a mosdó fölé érdemes. Ez igaz is, azonban nem mindegy mekkorát és milyen magasságban helyezzük azt el. A magasság meghatározásnál a legmagasabb és a legalacsonyabb családtagjainkat kell figyelembe venni. Olyan magasságba kell elhelyezni a tükröt, hogy mindkét családtag számára kényelmes legyen a használata.

Azonban ilyenkor arra vigyázzunk, hogy a tükröt ne rakjuk túl közel a csaphoz. Mosakodáskor ugyanis emiatt rendszeresen összecsapkodhatjuk majd vízcseppekkel. Ez alól természetesen kivételek a manapság oly divatos, teljesen a mosdókagylóig leérő tükörfelületetek. Viszont általában az ilyen megoldásokhoz süllyesztett csapokat alkalmaznak, vagyis olyan csaptelepet, aminek kisebb a nyakmagassága.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek