1 évnél régebbi cikk

Árstopos élelmiszerekkel trükköztek, 6 ember letartóztatását rendelte el a Székesfehérvári Járásbíróság
·Bűnügycsalás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/NAV
Árstopos élelmiszerekkel trükköztek, 6 ember letartóztatását rendelte el a Székesfehérvári Járásbíróság
·Bűnügycsalás·Utolsó frissítés: undefined

Milliárdos kárt okozott az a céghálózat, amelyre nemzetközi akcióban csapott le a NAV.

A bűnszervezet élelmiszer-árstop alá tartozó élelmiszereket szerzett be a Közösség területéről, és azokat az adófizetési kötelezettséget kikerülve, cégláncolaton átfuttatva értékesítették tovább - tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldalán, ahol a letartóztatásról készült videót is megosztotta.

Étolajból és kristálycukorból is nagy mennyiség jutott azokból az élelmiszerekből az üzletekbe itthon, amelyeket egy magyar bűnszervezet milliárdos adócsalással juttatott be az országba. A NAV nemzetközi akcióban felszámolta a csoportot.

A szervezet tagjai a szomszédos országokból beszerzett termékeket többszintű, nagyszámú céghálózatokon keresztül, strómanok és bukó társaságok bevonásával értékesítették belföldön, ezzel több mint hatmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A nyomozóhatóság az online számla, valamint az EKÁER-nek köszönhetően pontosan tudta azonosítani az elkövetőket. Az is jól látható volt, hogy az élelmiszerár-stop bevezetése után a céghálózat fix áras termékeinek jelentősen megnőtt a forgalma.

A NAV nyomozói IT-szakemberek, revizorok, járőrök, valamint a MERKUR bevetési egység támogatásával csaknem 50 helyszínen kutattak, ingatlanokat, bankszámlákat zároltak, gépkocsikat és készpénzt is lefoglaltak. A nemzetközi akcióban az EUROPOL is részt vett. Horvátországban, Csehországban és Szlovákiában is nyomoztak a hatóságok.

A nyomozók 32 embert kihallgattak, közülük 6 gyanúsított letartóztatását elrendelte a Székesfehérvári Járásbíróság. A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek