1 évnél régebbi cikk

Székesfehérvárról is megfigyelhetjük a részleges napfogyatkozást kedden
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Székesfehérvárról is megfigyelhetjük a részleges napfogyatkozást kedden

A mintegy két órán át tartó jelenséget szabad szemmel és távcsővel is meg lehet majd figyelni Magyarország egész területéről, így Székesfehérvárról is.

Október 25-én a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás látható majd Magyarországról, a mintegy két órán át tartó jelenség szabad szemmel és távcsővel is megfigyelhető lesz a déli órákban.

Napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. A napfogyatkozás így ritka, és különleges esemény.

A mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben lehetett megfigyelni, akkor 59 százalékát takarta ki a Hold a Nap területének. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án fog bekövetkezni - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében.

Az égi jelenség Székesfehérvárról nézve valamivel 12:15 után kezdődik, akkor lép be a Hold a napkorong elé. A legnagyobb fázist 12 óra 25 perckor éri el, akkor a Nap átmérőjének 44 százalékáig hatol be a Hold sziluettje.

A részleges napfogyatkozás napján, 11:00 és 14:00 között lehetőség lesz az eseményt Fehérváron, a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban távcsövön keresztül, megfelelő védőfelszerelés mellett, biztonságosan megfigyelni.

A jelenség szabad szemmel is látható lesz: ebben az esetben a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak csakúgy, mint a hegesztőüvegek DIN 14-es fokozattól.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek