1 évnél régebbi cikk

Ki nyeri és ki fogja nézni? Kezdődik az első, télen rendezett focivébé
·Sportfoci·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fifa.com
Ki nyeri és ki fogja nézni? Kezdődik az első, télen rendezett focivébé
·Sportfoci·Utolsó frissítés: undefined

Korrupcióban fogant, emberéletek ezreit követelte és teljesen összezavarja a focivilág megszokott rendjét. Tiltakozások és ellenérzések közepette, mégis a világ legfontosabb sporteseményeként kezdődik a labdarúgó-világbajnokság Katarban.

2010-ben két világbajnokság helyszínéről döntött a nemzetközi labdarúgó-szövetség, és egyik döntésre sem mondhatjuk, hogy elismerő fogadtatása lett volna a futballszeretők körében. Oroszország olyan focinagyhatalmak előtt szerezte meg a 2018-as rendezési jogot, mint Anglia és a Portugáliával közösen pályázó Spanyolország. De legalább az oroszokra senki nem mondhatta, hogy semmi közük a világszintű focihoz, más kérdés, hogy az elnyert jogot az sem veszélyeztette, amikor 2014-ben Oroszország háborút robbantott ki Kelet-Ukrajnában és annektálta a Krím-félszigetet. A másik, 2022-ről szóló helyszínkijelölésnél viszont nem sok mentsége van a FIFA döntéshozóinak, és ezt pláne nem nehéz kijelenteni úgy, hogy azóta a 22 szavazóból korrupció miatt 16-ot eltiltottak  a futballal kapcsolatos tevékenységtől...

Ma, amikor útjára indul a labda a semmiből felépített 8 katari stadion egyikében, már lerágott csont az értelmezhető futballkultúra nélkül világbajnokságot kapó olajhatalomnak kedvező döntés hátterének feszegetése. Az biztos, hogy a katari nyár ötvenfokos klímája miatt a télbe helyezett vébé már időpontjával is felrúg mindent, amit eddig szentnek hittünk a négyévente sorra kerülő nagy esemény kapcsán.

A gigantikus stadion-építkezéseken dolgozó, embertelen körülmények miatt életét vesztő több ezer vendégmunkás, vagy az emberi jogokkal kapcsolatos katari állapotok épp úgy alapot adnak a világszerte tapasztalható tiltakozásoknak, mint az olyan, fociszurkolókat vonzó eseményen korábban elképzelhetetlen intézkedések, mint az alkoholtilalom a stadionok környékén.

A FIFA a katariak zsebében van - ez lett az azonnali reakció, amikor két nappal (!) a nyitómeccs előtt egyszer csak bejelentették, mégsem lesznek sörsátorok a stadionok mellett, hiába van amúgy a világszervezetnek tízmilliós nagyságrendű szerződése egy sörgyárral. Több pénz beszél, a kutya ugat... Katar szigorú muszlim előírásainak betartása persze annyira nem lesz fontos, hogy a stadionok VIP-páholyában ne mérnének sört.

Az emberi jogok miatt tiltakozásokat megfogalmazni szándékozó válogatottakat, játékosokat előre figyelmeztették, inkább a focival törődjenek. Ettől persze lehet, hogy lesznek  megmozdulások, de a sportolók számára az igazi kihívás a világbajnokság időpontja. A szezon későbbi részére nézve különösen fontos lehet, hogy a rendkívül zsúfolt versenynaptár közepébe ékelt vébé milyen plusz terhelés jelent. Már most sorra dőltek ki játékosok, a világbajnokság előtti utolsó napon például a franciák csillaga, Karim Benzema - ezzel 1978 óta először fordul elő, hogy az Aranylabda aktuális birtokosa nem lesz ott az (elvileg) legfontosabb focieseményen. De az is megjósolhatatlan, hogy a mindenféle közös felkészülés nélkül a világbajnokságra beeső, ugyanakkor a nyári rendezésekkel ellentétben még nem teljesen lemerült játékosok alkotta válogatottak milyen színvonalú produkcióra lesznek képesek.

Éppen ezért papírforma talán nincs is. A lassan kétéves veretlenségi sorozatot építő, a világ legjobb futballistája vezette

Argentina nyilván favorit, Lionel Messi megkoronázhatja amúgy is páratlan pályafutását. De Dél-Amerika másik óriása, a rekordvilágbajnok Brazília végső sikerére is sokan fogadnának.

Európán kívül eddig csak a spanyolok és a németek tudtak európai csapatként vb-t nyerni, kérdés, most mire mennek az öreg kontinensről érkezők számára talán még elviselhetetlenebb körülmények között. A címvédő Franciaországot sérülések sújtják, de rendkívül minőségi játékosállománya így is az esélyesek közé emeli. És mint mindig, most is jöhet olyan meglepetéscsapat, mint négy éve a döntőig menetelő Horvátország. A szurkolók félelme, hogy ehhez a hazaiak esetleg külső segítséget is kapnak, de bízzunk benne, hogy Katar a helyszínkijelöléssel már lehívta a kétes körülményekkel szerzett győzelmét. Persze lehet, hogy nagyszerű csapatot épített, hogy így van-e, leghamarabb ma délután, magyar idő szerint 17 órakor látható lesz, az Ecuador elleni nyitómeccsen.

És ha már időpontok: nemcsak a nyári melegben megszokott, közös, szabadtéri meccsnézések elmaradása miatt érződik kevésbé és alakulhat ki nehezen a vébé-láz. Magyar idő szerint délelőtt 11-kor és délután 14 órakor is kezdődnek mérkőzések a csoportkörben, úgyhogy nem lesz könnyű munka mellett megszervezni, hogy jót szurkoljunk mondjuk a Svájc-Kamerun meccsen. Persze sokan  mondják, hogy egy ilyen világbajnokság a kieséses szakasszal kezdődik igazán - és ha valaki csak onnan követi a világ legfontosabb sporteseményét, az is nézhet 16 meccset. A döntő december 18-án lesz a 80 ezer ember befogadására alkalmas Loszaili Nemzeti Stadionban. Aki itthonról nézi, egy dologban, úgy tűnik, komfortosabban érezheti magát a helyszínen szurkolóknál: ihat sört közben.

Poll#29: Ki nyeri a 2022-es katari FIFA-világbajnokságot?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek