1 évnél régebbi cikk

Téli üzemmódra kapcsolva
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Téli üzemmódra kapcsolva

Háromszáz kilométernyi út és nagyjából ugyanekkora járda fenntartásáért felel a Városgondnokság Székesfehérváron.

Téli útüzemeltetésre váltott december 1-től a Városgondnokság, ami azt jelenti, hogy készenlétben áll az a géppark, amivel el lehet végezni a síkosságmentesítést és az utak tisztítását Fehérváron.  A héten a Városgondnokság Berényi úti telephelyén tartottak gépszemlét a szakemberek.

Több mint 300 kilométernyi járdát és mintegy 340 kilométernyi közutat takarít Székesfehérváron a Városgondnokság. Összesen 6 nagygép, 10 kisgép és buszmegálló-takarító járatok dolgoznak a téli napokon a városban.

Első ütemben a fő- és tömegközlekedési útvonalak, a gyűjtőutak síkosságmentesítése történik meg, és a különösen fagyveszélyes, forgalmas útszakaszokat takarítják. A második ütemben a lakótelepi utak és a kertvárosok nagyobb forgalmú utcái következnek, a harmadik ütemben pedig a kis forgalmú, családi házas övezeteket takarítják. A negyedik ütemben, igény esetén a külterületi, de lakott részeket takarítják a hókotrók.

Ha nincs erősebb szél mint 30 km/óra, nincs -8 foknál hidegebb és nem esik 24 órája a hó, akkor az első ütemen mintegy 8 óra alatt érnek végig. A kettes ütem hasonló időt vesz igénybe, összességében az egész város takarításával pedig mintegy 24 óra alatt végeznek.

Mintegy kétezer tonna só található a Városgondnokság raktárában. A parkokban és parkokon átvezető járdákon környezetvédelmi okokból nem szórnak sót idén sem. A házak előtti járdák takarítása és síkosságmentesítése az ingatlantulajdonosok feladata. Ugyancsak az ő kötelezettségük a háztetőkről lezúduló hó eltakarítása és az esetleges balesetveszély jelzése is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek