1 évnél régebbi cikk

Barátok közt, de nem baráti alapon dőlt el a Vidi edzői kinevezése
Fehérvár Médiacentrum fotója
molfehervarfc.hu
Barátok közt, de nem baráti alapon dőlt el a Vidi edzői kinevezése

A fehérvári csapat klubigazgatója, Juhász Roland sajtóbeszélgetésen árulta el, milyen szempontok alapján döntötték el, hogy Huszti Szabolcs marad a szakmai stáb élén. Lesznek változások a keretben, a fegyelmi vétséget elkövető csatárra is rákérdeztek Juhásznál.

A MOL Fehérvár sportigazgatóját kérdezhettük meghívásos online sajtóbeszélgetésen azok után, hogy a héten bejelentették, továbbra is Huszti Szabolcs és Toldi Gábor edzőpárosa vezeti a Vidit. Juhász Roland elmondta, a klub két korábbi játékosának kinevezése ősszel sem azon múlt, hogy amúgy ő jó barátságot ápol Husztival.

"Egy nagy klubnál nem egy személyben dönt senki a fontos kérdésekben. Nem azért lett Huszti Szabolcs a vezetőedző, mert nekem a barátom volt, komoly érvekkel támasztottam alá, miért gondolom őt a legmegfelelőbbnek a pozícióra. 

A rendelkezésére álló hat hétben olyan munkát végzett a Huszti-Toldi páros, ami érdemessé tette őket arra, hogy továbbra is ők legyenek a csapat edzői. Nagyon meggyőző volt számomra, amit napi szinten a pálya széléről láttam, a hétköznap munkában és hogy ez milyen szinten köszön vissza a mérkőzéseken. Nem gondolkoztam más alternatívákon.

De persze a Vidi a mai napig nagyon vonzó klub, napi szinten érkeznek ajánlások, kopogtatnak az edzők. Nem akartam ilyenekkel foglalkozni, és szerencsére az a forgatókönyv valósult meg, amit én is szerettem volna."

A sportigazgató és az edző jó viszonya azért is felmerült, mert a Huszti-éra legrosszabb meccse, az Újpest elleni vereség után a szakember keményen kritizálta a keret játékosait, ezzel pedig mintha üzent volna "felfelé". De Juhász szerint Huszti nem élt vissza kettejük jó kapcsolatával, kizárólag a javítás szándéka vezette. Kettejük között, ahogy mondta, a viták is mindennaposak, és részei a barátságnak, többek között Huszti szerződésének részleteiben sem mindig értettek egyet.

"Nem azért mondta, amit mondott, hogy nekem üzengessen. Nyilván én is tisztában voltam vele, hogy a keret egy komoly átalakításon megy majd keresztül, többek között, mivel sok játékosnak lejár nyáron a szerződése. 

Már télen szeretnénk igazolni, miután feltérképeztük, mik a hiányposztok. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy ezeket a problémákat megoldjuk. Ez azzal is jár, hogy a keretből kikerülnek játékosok. Januárra szeretnénk, ha ezek a változások már láthatóak lennének.

A sajtóbeszélgetés ezen pontján felmerült a kérdés, miért nem tud a pár éve még Európa-liga csoportkörös Fehérvár megfelelni az elvárásoknak. A Fraditól messze lemaradva, nyolcadik helyen áll, azok után, hogy ,már az előző szezonban is csak szerencsével ért oda a nemzetközi kupába. Úgy tűnik, megérett az idő valódi változtatásokra.

"Én is sokan gondolkodtam ezen, már játékosként, aztán pályaedzőként is. Most egy újabb szemszögből láthatom a helyzetet. Sok mindenre ki lehetne térni, a nem megfelelő kiválasztástól a csapatkohézióig. Azon vagyok, hogy ezekre választ kapjak és megtaláljam, kik azok, akikre tudok számítani a jövőben, akik kit tudják mozdítani a csapatot ebből.

Én olyan embereket keresek, akik azt képviselik, amit én is képviseltem és elvártam csapattársként, és most is elvárok.

Vannak ehhez jó alanyok, picit a fejekben kell átállítani dolgokat. Sok esetben egy sikertelen időszakban hiába szeretne egy csapat száz százalékot  nyújtani, a negatív hatások mindenkire rátelepszenek. Szemléletbeli változás kell a csapaton belül, ebben is segíthet az edzőpáros."

Sokszor beszélünk a Vidi kapcsán arról, hogy nincsenek vezérek az öltözőben. Juhász azt mondja, most van egy edzőpáros, aki utat mutathat kötődésben, elhivatottságban. Kiemelhet játékosokat, tudatosíthatja velük, hogy fontos, döntő szerepük lehet, példát mutathatnak:

"Ennek megfelelően szeretnénk majd az új játékos kiválasztásban is előrelépni. Nyilván ez a legnehezebb, a megfelelő mentalitásúakat megtalálni, akik nemcsak egy bizonyos közegben tudnak vezérek lenni."

A keretátalakítás kapcsán annyit árult el a sportigazgató, hogy főleg belső középpályás poszton sürgető igazolni. A Huszti által az említett mérkőzés után kritizált Loïc Nego megkapja az esélyt, hogy ismét bizonyítson, ellenben Budu Zivzivadze aligha tér vissza az öltözőbe. Az októberi fegyelmi vétsége miatt a harmadosztályú Vidi II-höz irányított grúz támadó menedzserével együtt keresik a lehetőséget, hogy máshova igazoljon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek