1 évnél régebbi cikk

Pénzügyi forrást biztosít a város a posták újranyitásához, januártól nem lesz kevesebb buszjárat
·Hírekközgyűlés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Dr. Cser-Palkovics András
Pénzügyi forrást biztosít a város a posták újranyitásához, januártól nem lesz kevesebb buszjárat
·Hírekközgyűlés·Utolsó frissítés: undefined

A közgyűlésen döntöttek arról, hogy január 9-től nem vezetik be a járatszámcsökkentést, a buszmenetrend nem változik. A posták újranyitását támogatja a város, ehhez pénzügyi forrást is biztosít Székesfehérvár.

Közmeghallgatást majd az idei év utolsó közgyűlését tartották pénteken Székesfehérváron. A közmeghallgatáson sem személyesen, sem telefonon, sem e-mail-en nem érkezett kérdés. Ezt követően közel 40 napirendről tárgyalt Székesfehérvár képviselő-testülete az idei év utolsó közgyűlésén.

A posták tekintetében fontos döntés született: a Magyar Posta arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy Fehérváron a bezárt öt hivatal helyett kettő esetleg három újranyitására lenne lehetőség.

"Ezt szeretnénk teljes egészében kihasználni, mi az ötöt is finanszíroztuk volna, de erre nincsen lehetőségünk. A földrajzi szempontokat figyelembe véve a közgyűlés egyhangúlag azt a döntést hozta, hogy a maroshegyi, az öreghegyi, és ha lehet, a szárazréti postát szeretnénk jövő év elején újranyitni. Majd az ehhez kapcsolódó költségek 50 százalékát szolgáltatásként megrendelni a Postától" - mondta el Cser-Palkovics András.
 
A polgármester hozzátette, hogy ez 70-80-90 millió forintos költségvetési kiadást fog jelenteni 2023-ban, de úgy érzékelték, hogy ezekben a városrészekben szükség van a postai szolgáltatásra, és nagyon messze elérhető csak újabb postahivatal. A szándéka mindenkinek az, hogy a leghamarabb újranyithassanak a kisposták. 

Az ideiglenesen bezárt postafiókok folyamatos működtetése érdekében az önkormányzat 2023. január 1-től 2024. június 30-ig az üzemeltetési költségek 50 százalékának a megfizetésével pénzügyi forrást biztosít a Magyar Posta részére.

Molnár Tamás, a Fidesz frakcióvezetője a postahivatalok újranyitásának támogatásáról meghozott döntést emelte ki, illetve a szolgáltatóállomások jelentőségéről is beszélt.

"A közeljövőben a posta külső szolgáltatókkal való szerződéssel újabb és újabb szolgáltatóállomásokat tud majd nyitni. Úgy kell elképzelni, mint ahogyan a lottózókat üzemeltetik: a város sok pontján jelenik majd meg posta. Lehet, hogy sokkal komolyabb szolgáltatási színvonalat tud majd nyújtani, mint az elmúlt években. A város minden támogatást megad" - nyilatkozta Molnár Tamás, a Fidesz frakcióvezetője.

Márton Roland, a Fehérvári Ellenzéki Összefogás frakcióvezetője szintén eredményesnek tartotta a tárgyalásokat, de az ellenzék az Eszperantó téri és a Budai úti posta nyitvatartását is fontosnak tartaná. 

A város jövőre is biztosítja a 65 év felettiek támogatását a közgyűlésen döntöttek a „Székesfehérvári időskorú személyek települési támogatása” program folytatásáról. 2022-ben 7500 forintra emelték az egy összegben folyósított, vissza nem térítendő pénzbeli támogatást. A program során mintegy 17 ezer időskorú fehérvári részesült támogatásban az idei évben. 

"A város ellenzéki javaslatra újra nekifut annak, hogy ne kérelemre kapják meg a fehérvári időskorúak ezt a 7500 forintos juttatást, hanem a nyugdíjfolyósítótól lekérve az adatokat, postai úton" - emelte ki Márton Roland.

Januártól a mostani menetrend szerint járnak a buszok

Döntés született, hogy a 2023. január 9-től tervezett járatszám-csökkentést nem vezetik be. A város felvállalja jövő év tavaszáig a menetrend módosításának elhalasztását.

"A megemelkedett üzemanyagárak miatt várhatóan lesznek olyanok, akik ezt már nem tudják megfizetni, vagy legalábbis nem szeretnék és nem mindig. Átlépnének az autóbuszt használva a közösségi közlekedésbe. Erre a lehetőséget szeretnénk megteremteni. 2023 január 9-én a mostani menetrend fog újra hatályba lépni" - tette hozzá Székesfehérvár polgármestere.

Kapcsolódó
Elhalasztják a január 9-től tervezett járatszámcsökkentés bevezetését Fehérváron

Az üzemanyag-ársapka eltörlése felértékelheti a közösségi közlekedés szerepét - indokolta a döntést Cser-Palkovics András.

Gyalogos átkelők épülhetnek a Maroshegyen. Két éve a Battyhány utcai orvosi rendelő mögött alakítottak ki parkolókat, valamint rendezték az utca csapadékvíz-elvezetését. A második ütemben pedig a Homoksor csatlakozásában lévő buszmegállók között építenek ki gyalogos átkelőhelyet a járdakapcsolatokkal együtt. Sor kerül majd a Homoksor és a Csiki utca közötti útszakasz burkolására is. A munkák során az új gyalogos átkelőhely térségében új közvilágítás is lesz. A munkára közbeszerzési eljárást írt ki a testület. 

Várhatóan a 2023-as év első félévében Fehérváron ülésezik a diákparlament. Az előző három parlament helyszíne szintén Székesfehérvár volt. A korábbi évek jó tapasztalatai alapján, a Belügyminisztériummal egyeztetve ismét városunk adhat otthont a rendezvénynek.

Cser-Palkovics András arról is tájékoztatta a Fehérvár Médiacentrumot, hogy indulhat a Munkácsy Mihály Általános Iskola felújítása, mert eredményes a közbeszerzési eljárás. Így történt ez a Kodály Iskola homlokzatfelújítása és a Tóparti Gimnázium teljes felújítása vonatkozásában is, és ezek a munkák a jövő évben indulnak el.

A közgyűlési döntések kapcsán a polgármester közösségi oldalán arról is beszámolt, hogy korrekt megállapodás született a Vidivel a stadion használatáról.

"Tekintettel a brutális rezsiköltségekre, a bérleti díjon túl a rezsiköltségek növekményeit is kifizeti a klub az általa használt területre és a mérkőzésnapokra vonatkozóan, így a téli hónapokban, a bajnokik és a felkészülés alatt is használhatja a MOL Aréna Sóstót" - olvasható a posztban. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek