1 évnél régebbi cikk

A karácsonnyal bármit el lehet adni: bizarr ünnepi dekorációk gyűjteménye
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
A karácsonnyal bármit el lehet adni: bizarr ünnepi dekorációk gyűjteménye

Az üzletek kínálatát idén minden eddiginél jobban elárasztották a karácsonyhoz korábban egyáltalán nem kapcsolható figurák. Ezek közül válogattuk össze a legnehezebben értelmezhetőket.

A karácsonnyal lassan tényleg bármit el lehet adni. Erre a megállapításra évről évre csak ráerősít az üzletek kínálata: alig van már olyan állat, tárgy, figura vagy étel, aminek ne készült volna karácsonyi verziója. A recept végtelenül egyszerű: elég egy mikulássapka, netán valamilyen tetszőleges téli ruhadarab, némi flitter, vagy ezek tetszőleges kombinációja, és máris kész a karácsonyi akármi.

November óta árgus szemekkel vadásszuk a boltok polcain a bizarr karácsonyi kombinációkat, és ha egy kis időt fordítunk a kínálat átböngészésére, gyakorlatilag bármely üzletben elképesztő csodákra lehet bukkanni. 

Kezdjük a visszafogottabb darabokkal, és haladjunk a cikk vége felé az egészen hajmeresztő ünnepi megoldásokig.

Elsőként itt van a karácsonyi egér. Bár az egereknek van némi érintettsége az ünneppel Hoffmann klasszikus története, a Diótörő és Egérkirály kapcsán, mégsem annyira elterjedt karácsonyi állatfigura a szürke rágcsáló. Pláne nem télapónak öltözve:

Ehhez képest a kommersz határát súrolja a mopsz karácsonyiasított kiadása. Az immár kis csetresz formájában is beszerezhető állatfigura korábban megjelent pizsamán, pólón és egyéb kiegészítőkön is. Hogy mi köze ennek, vagy általában véve bármely kutyának az ünnephez? A jó ég tudja.

Az árcédula alapján ezek a színes, kerekfejű lények pingvinek. Azon elegánsan lendüljünk túl, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint se kék, se rózsaszín, se fűzöld pingvint nem ismerünk. De vajon mi köze ezeknek az egyébként szimpatikus totyogó madaraknak a karácsonyhoz? Természetesen semmi. Talán onnan jöhetett az ihlet, hogy lassan minden, ami tél, automatikusan karácsonyi lesz.

Bármennyire hihetetlen az alábbi képen nem karácsonyi tyúkok láthatók. Ki mondaná meg ez alapján, hogy a csokiból öntött figurákat bagolynak szánta a teremtőjük? Pedig ezek itt bizony állítólag tényleg baglyok. A csirkéket stoppolja a húsvét, a baglyok pedig még szabadok volt, így felszívta őket a karácsonyipar.

Na, ez bagoly. Nagy, kerek szem, tömzsi törzs, kifejezéstelen arc, épp mint a mesékben. A csokiba öntött baglyok ha idén már nem is, jövőre remélhetőleg a december 6-án ablakba tett csizmácskák sztárjai lehetnek.

A kutya és a karácsony meglehetősen távoli, beazonosíthatatlan kapcsolatáról már volt szó. Ellenben ez a rózsaszín pudli a karácsonyfadíszek egészen új dimenzióját tárja fel. Mit tárja? Szakítja! Úgy rúgja rá ez a fröccsöntött giccsparádé az ízlésajtót a gyanútlan bámészkodóra, hogy csak kisebb rövidzárlat után tűnik fel az uszkár melletti fürdőköpenyhez hasonló viseletbe csavart másik eb alakja.

Ha már mindenféle állatot fel lehet függeszteni a karácsonyfára, akkor miért pont az elefánt hiányozna? Ráadásul mi is adhatná vissza jobban az ünnep meghittségét, mint egy labdán egyensúlyozó indiai elefánt.

A rózsaszín köntösbe tekert ülő Buddha karácsonyfadíszként értelmezése eléggé nyakatekert megoldásnak tűnik. Ugyanakkor ha nem lenne lakossági igény a dekorációra, egészen biztosan nem tartaná készleten az egyik bolthálózat.

Ki ne szeretne egy kis bacont nézegetni a karácsonyfán? Szerencsére nem kell tovább várni, mert a piaci rést kiszúrták Skandináviában. Az egyik népszerű bizbaszbolt kínálatában már elérhető a fára lógatható szalonnacsík, ami nélkül eddig nem volt teljes az ünnep. Ugyanitt uborka és a zöldségespultok további népszerű sztárjai is elérhetők.

A sarki rókának éppen annyi köze van a karácsonyhoz, mint a fentebb már említett pingvineknek. Jó esetben összefutott már az Északi-sarkon élő télapóval, ennél közelebb azonban valószínűleg az északi területeken őshonos állat soha nem került még az ünnephez. Cserébe némi piros dekorációval megbolondítva egészen karácsonyinak hat. Mint nagyjából bármi.

Az egyik kedvencünkre a Budapesten nemrég terjeszkedni kezdő akciós holmiboltban bukkantunk. Faja és neme is meghatározhatatlan ennek a jobb híján általunk karácsonyi valami névre keresztelt lénynek. Talán egy nagy fülű, szakállas kutyaféle lehet, amit a szezonális értékesíthetőség kedvéért ünnepi kiegészítőkkel karácsonyiasítottak.

És innentől jöjjenek az igazi feketeöves, teljesen megmagyarázhatatlan ünnepi dekorációk. Kezdésnek itt is van a karácsonyi tűzoltó avokádó. Tényleg elég nehéz összekapcsolni, hogy az egyébként Közép-Amerikában őshonos fa termésének mi köze van a tűzoltósághoz. Az pedig teljes talány, hogy ennek a szürreális kombinációnak mi keresnivalója lehet a karácsonyfán.

Legalább ennyire kell emésztgetni összeállításunk következő szereplőjét. Mert hát lássuk be, ritkán fut bele az ember egy karácsonyi kacsába. A szárnyassal az ünnep idején legfeljebb csak a családi ebéd alatt szokott a többség találkozni. Itt azonban a jópofa pulóvert és korcsolyát (!) viselő kacsa épp egy karácsonyfával (!!) siet valahova. És ha ez még nem lenne elég: a másik kezében (szárnyában?) valami rejtélyes okból van egy hegedű (!!!) is. 

A tehén köztudottan a tőgyeiből ad tejet. Nem úgy ez a karácsonyfadísz. A tütübe öltöztetett karácsonyi balettos tehénnek ugyanis két formás keble is akad. Teljes képzavar, hogy miközben a mellső lábai patában végződnek, a hátsó lábak jól láthatón emberszerű lábfejekben végződnek. Pompás, és egyben zavarba ejtő dísze lehet bármely karácsonyfának.

És a végére hagytuk a teljes elmezavart: a mikulásruhába öltöztetett hóember lovagol. Hagyunk erre egy percet, hogy mindenki feldolgozza a látottakat. Mert hát ritka az a hóember, ami annyira reszket a hidegben, hogy egy pihe-puha bélelt ruhába akarjon bújni mindenáron, lábára jó meleg csizmácskát húzzon, nyakába egy vastag sálat kanyarítson, majd egy lóra pattanva, kipirosodott arccal siessen valahova.

Plusz egy: a télapó rakétával jön. Nehéz ehhez bármit írni, talán nem is kell.

Poll#32: Melyik a legbizarrabb karácsonyi dekoráció?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek