1 évnél régebbi cikk

Tippek, hogyan termeljünk kevesebb hulladékot karácsonykor
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash
Tippek, hogyan termeljünk kevesebb hulladékot karácsonykor

A karácsonynak, az ünnepi készülődésnek több része is van, ám szinte minden szegmensében találhatunk olyan elemeket, ahol egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük a felesleget, és így jót tehetünk a pénztárcánknak is.

Egy közelmúltban végzett kutatás szerint a magyarok ugyan jobban elismerik a klímaváltozást és annak hatásait, mint az európai átlag, ugyanakkor kevésbé aggódnak miatta; a termékek és szolgáltatások választásakor mindössze 41 százalék vásárol a fenntarthatóságra figyelve. 

Gyakran pedig csak egy kis odafigyelésen, átgondolt szervezésen múlik az, hogy kevesebb hulladékot, felesleget termeljünk, és így jót tegyünk a környezetünknek, a Földnek és nem utolsó sorban a családi kasszának is.

Íme néhány tipp, amivel mi is nagyot léphetünk a hulladékmentes karácsony irányába:

Dekoráció

Az adventi időszak egyik elengedhetetlen eleme otthonunk ünnepi díszbe öltöztetése. Bár a különböző lakásdekorációval is foglalkozó boltok tucatjával öntik elénk a nem túl drága, de annál vonzóbb díszeket, mütyüröket és cukiságokat, mielőtt fejvesztve menetelnénk a pénztár irányába egy újabb szerzeménnyel, tegyük fel magunknak a kérdést: Szükségem van rá? 

A leginkább hulladékszegény megoldás egyértelműen az, ha egyáltalán nem szállítunk haza újra és újra termékeket, ugyanakkor van az a helyzet, amikor frissítenünk kell a készletet, mert megsérült, eltört egy-egy darab.

Mielőtt megrohamoznánk a boltokat, nézzük át az évek alatt felhalmozott díszeinket, és vegyük számba, mi az, amit cserélni, pótolni kell. Készítsünk listát, és minden esetben ragaszkodjunk makacsul a tételekhez, ne engedjük, hogy egy pihés angyalszárny vagy egy csábító illatú gyertya eltérítsen minket.

A díszítéshez - legyen szó akár adventi koszorúról vagy karácsonyfadíszről - részesítsük előnyben a természetes anyagokat, ha tehetjük olyat, ami a környezetünkben elérhető. Válasszuk a szalmából készült díszeket, bogyókat, apró tobozokat, a gyertya pedig lehet méh- vagy szójaviasz. Gondoljunk bele ezeknek a dísztárgyaknak a használat utáni sorsába, hogy ne a kukában végezzék, hanem legyen belőlük komposzt. 

Karácsonyfa

Egyes kutatások szerint a műfenyő akkor válik egyenértékűvé a vágottal, ha azt legalább húsz éven keresztül használjuk, ám a statisztikák azt mutatják, hogy átlagosan hat évente cserélik azokat. A legjobb, ha földlabdás fenyőt választunk, amit az ünnepek után kiültetünk - és nem feltétlenül kell csak a saját kertünkben gondolkodni, tehetünk felajánlást a közösségnek is.

Akkor járunk el környezettudatosabban, ha Magyarországon nevelt, lehetőleg minél közelebbi helyről származó fenyőt vásárolunk.

Ajándékozás és csomagolás

Gondoljuk át, hogy szüksége van-e újabb tárgyra annak, akit meg szeretnénk ajándékozni, és valóban tudunk-e vele örömet okozni? Felesleges tárgyak helyett adjunk inkább koncert- vagy mozijegyet, esetleg színházi előadásra belépőt. 

Ajándékozzunk kézműves vagy akár újrahasznosított meglepetést. Remek ötletet adhat a Depónia Nonprofit Kft. kezdeményezése: az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2022 kampányához csatlakozva a random gardróbcsere mellett a munkatársak által behozott pólókból szőnyegeket készítettek, és ami talán még izgalmasabb, farmert is gyűjtöttek, amelyet az OldBlu csapata részvételével hasznosítanak újra, csodás babzsákfotelek készülnek. Márpedig egy szép és főleg strapabíró babzsákfotel kitűnő ajándék lehet kicsiknek és nagyoknak is. 

A Depónia gyakran tart környezettudatosság témában előadást a székesfehérvári Talentum Református Általános Iskolában is, ahol a diákok nagyon környezettudatosak. Idén a hulladékcsökkentési hét kampányához csatlakozva az első, második és harmadik osztályos diákok szüleikkel és tanáraikkal közösen karácsonyi dekorációkat készítettek hulladékokból, illetve az osztálytermeiket is a fenntarthatóság és újrahasznosítás jegyében díszítették.

Az ajándék csomagolásához és a díszítéshez is válasszuk a természetes alapanyagokat: szép és letisztult lesz a végeredmény, ha a meglepetést egyszerű, környezetbarát barna csomagolópapírba bújtatjuk, amit fahéjrúddal, fenyő- vagy rozmaringággal, levelekkel, esetleg tobozokkal díszítünk. A műanyag alapú masnik és szalagok helyett használjunk lenzsinórt, amit akár piros vagy zöld színben is beszerezhetünk.

Nálunk a családban közmegegyezés, hogy dísztasakot nem dobunk ki, hanem újra és újra, amíg a minősége engedi, használjuk. Nem sértődünk meg, ha visszakapjuk, sőt, én örülök neki, ha viszontlátom egy-egy kedvenc darabomat. 

Karácsonyi menü

Főleg ha sok embert látunk vendégül, nehéz belőni, hogy se túl kevés, se pedig túl sok ne legyen elkészített étel. Itt is nagy segítség lehet a tudatos tervezés: készítsünk menütervet, majd abból bevásárlólistát. Szerezzük be egyszerre, nagyobb tételben a jól tárolható vagy fagyasztható alapanyagokat, így időt és benzint is spórolhatunk.

Vásároljunk olyan helyen, ahol a fogásokhoz a hozzávalókat csomagolásmentesen is be tudjuk szerezni, és persze ne felejtsük otthon vásárláskor a szütyőket, tasakokat, zsákokat és szatyrokat sem.

Összességében kiemelhető, a karácsonyi készülődés bármely lépésénél járunk, az elsődleges célunk a túlfogyasztás kerülése és az újrahasznosítható anyagok használata legyen, ha zöldebb ünnepet, élhetőbb környezetet szeretnénk.

Kapcsolódó
Mesés DIY karácsonyi dekoráció: karácsonyfa uszadékfából

Jó móka a DIY, vagyis csináld magad! karácsonyfa készítése uszadékfából! Na jó, macerás is, de a szépséges karácsonyi dekoráció kárpótol az elfúrt ujjakért, a végtelenségig tekert kampókét és az összetört díszekért.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek