1 évnél régebbi cikk

Tavasztól megszűnik az ingyenes mobilnetes Facebook, Messenger és Instagram
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels/Brett Jordan
Tavasztól megszűnik az ingyenes mobilnetes Facebook, Messenger és Instagram

Még tavaly döntöttek arról az Európai Unió szakhatóságai, hogy idén tavasztól végleg el kell törölnie a mobilszolgáltatóknak a nullás díjszabást az alkalmazásaiknál, így vége az ingyenes facebookozásnak és messengerezésnek.

Március 31-én fog élesedni az a szabály, miszerint ezután az összes hazai mobilszolgáltatónál fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhettünk, még akkor is, ha a díjcsomagunk internetes keretét már kimerítettük - írja az Origo,

Ez azt jelenti, hogy nem lesz többé ingyenes például a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, az Instagram vagy a Spotify. Ezeknek és a navigációs programoknak használata közben a fogyasztott kilobájtok után is fizetni kell.

Az Európai Unió már évekkel korábban is kifogásolta azt a gyakorlatot, hogy egyes díjcsomagokban megkülönböztettek egyes platformokat és alkalmazástípusokat, amelyekre úgynevezett zero rate konstrukciót alkalmaztak a szolgáltatók. Tehát nem számították be az adatkeretbe például a Facebook, egyes chatalkalmazások és streamingoldalak használatánál elfogyasztott adatot, hogy ezzel is vonzóbbá tegyék a csomagjaikat.

Tavaly júniusban az uniós tagállamok szakhatóságait tömörítő BEREC új iránymutatást adott ki, amely arról szólt, hogy a testület a bírói gyakorlat alapján a jövőben semmilyen, egyes platformokat vagy alkalmazástípusokat megkülönböztető zero rate konstrukciót nem tekint alkalmazhatónak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is ezt az álláspontot képviselte 2017-tól, végül pedig a BEREC döntésének hatására 2022 őszén határozatban kötelezte is a három érintett mobilszolgáltatót (a Magyar Telekomot, a Yettelt és a Vodafone-t), hogy

2022. november 15-ig fejezzék be a nullás adatkeretű csomagok értékesítését, 2023. március 31-ig pedig meg is kell szüntessék vagy módosítaniuk azokat a szerződéseket, amelyeknél volt valamilyen zero rating opció.

A három mobilszolgáltató közül kettőnél könnyen megtalálható az a tájékoztató, amely a nullás díjszabás kivezetéséről szól, sőt, a Magyar Telekom még azt is részletezi, hogy pontosan mely alkalmazásoknál szűnik meg ez a lehetőség, és hogy a felhasználók milyen adatmennyiségekkel számolhatnak egyes applikációknál:

  • a Messengerben 100 üzenet elküldésénél még nem veszünk észre semmit, mert csak 2 kilobájtnyi adatról van szó,
  • a Facebook hírfolyama egyperces böngészése már 2 megabájtot igényel,
  • egy perc instagramozás 20 megabájtot is jelent,
  • míg a Spotify már borsosabb: egypercnyi zene meghallgatása átlagosan 5,6 megabájtot emészt fel.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek