1 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: átvállalja az Erasmus-költségeket a kormány, ha nincs megegyezés
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined
Kormányinfó: átvállalja az Erasmus-költségeket a kormány, ha nincs megegyezés
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined

Az év első Kormányinfóján a szerdai kormányülésen született döntésekről tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Idei év első kormányülésén az aktuális ügyek áttekintése, valamint döntően a költségvetés és az Erasmus kapcsán kialakult helyzet volt napirenden.

"A kormány álláspontja egyértelmű: felháborító és elfogadhatatlan, ami az Erasmus-ügyben történik, Brüsszel igényei szerint módosította Magyarország az összeférhetetlenségi szabályokat" - hangsúlyozta Gulyás Gergely. Kiemelte, az elvárásoknak megfelelően módosította a kormány a magyar szabályozást, egyeztették a szöveget is az Európai Bizottsággal, a jóváhagyást is megkapták, sőt, szigorúbb szabályokra is hajlandó lett volna a kormány, de ilyen kérés nem volt.

Az idei költségekkel kapcsolatos megállapodást még december 15. előtt megkötötték, így a most futó oktatási év programjait a brüsszeli tiltó döntés még nem érinti.

"Ha nem lenne megoldása az ügynek, amit a magunk részéről nehezen tudnánk elfogadni, akkor a kormány átvállalja a jövő évre vonatkozó Erasmus-költségeket" – mondta el Gulyás Gergely, hozzátette, ha jövőre sem lesz megoldása a helyzetnek, akkor az Európai Bíróság előtt pert indít a kormány.

Elhangzott, tegnap áttekintették a 2023-as költségvetést, amelyet jövő héten az országgyűlés elé fognak terjeszteni. Februárban megkezdődhet a költségvetés módosításának megtárgyalása, majd a parlament márciusban el is fogadhatja a költségvetést.

"A jövő évi költségvetés-módosítás fókusza elsősorban a rezsivédelmen van. A legfontosabb, hogy elkerüljük a recessziót, ha ez sikerül, akkor az átlagfogyasztás erejéig fenn tudjuk tartani a rezsicsökkentett árakat" - hangsúlyozta a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, az idei évre a költségvetés 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ami megerősíti azt a feltételezést, hogy a gazdaság el tudja kerülni a recessziót. A cél az idei évben továbbá a költségvetési hiány 4,9 százalékról 3,9 százalékra való csökkentése, valamint az alkotmányos előírásoknak megfelelően az államadósság további csökkentése.

A legfontosabb stratégiai célok fennmaradnak, a családtámogatásokra fordított forrásokat a kormány nem csökkenti, és a családtámogatások köre bővül is. Akik 30 év alatt vállalnak gyermeket, számukra az szja-mentesség 30 éves korig meghosszabbodik.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: a kormány nagyra becsüli a tanárok munkáját és "ha Brüsszel rendelkezésünkre bocsátja a megfelelő forrásokat", akkor akár január 1-jével, visszamenőlegesen is kifizetik a megemelt béreket. 

A teljes Kormányinfó megtekinthető:

Borítókép: Facebook/Magyarország Kormánya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek