1 évnél régebbi cikk

Cser-Palkovics András: „Nekem itt Székesfehérváron 100 ezer főnököm van”
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Dr. Cser-Palkovics András
Cser-Palkovics András: „Nekem itt Székesfehérváron 100 ezer főnököm van”

A székesfehérvári polgármester egy interjúban elárulta, hogy szívügye a város közlekedése. A tanárok bérrendezése szerinte nem oldja meg az oktatás összes problémáját. Párbeszédet sürget a magyar politikai életben.

„A rendszerváltozás óta nem emlékszem olyan önkormányzati ciklusra, ami ilyen szintű válságmenedzselést igényelt volna”, mondta Cser-Palkovics András az Indexen hétfő reggel megjelent interjúban. Városunk polgármestere szerint ennek elsősorban a három éve kitört világjárvány, majd a tavaly kezdődött orosz-ukrán háború az oka. 

Az oktatás helyzetével kapcsolatban elmondja, hogy „ma nincs olyan ember, aki ne értene egyet azzal, hogy jelentős béremelésre van szükség a tanároknál (..), ugyanakkor a pénz nem fogja megoldani az összes problémát”. Cser-Palkovics András az elmúlt hetekben több fehérvári iskola tantestületével is találkozott, a beszélgetések során pedig „körvonalazódtak azok a problémák, amelyek jellemzik az oktatási rendszert”. Ezek alapján a polgármester szerint olyan kihívásokkal néznek szembe, „amelyek nem könnyen megválaszolhatóak”.

A beszélgetésben szóba kerül, hogy Székesfehérvár tavaly 5,3 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizetett, 2023-ban ezzel szemben már 6,6 milliárdot utal a város az államnak. Ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az adó elvével egyetért, de a mértékével nem. Szeretné elérni, hogy a városba bejáró több mint 32 ezer ingázó „lakóhelyei részesüljenek Székesfehérvár szolidaritási hozzájárulásából”.  Később a gazdasági kérdésekkel kapcsolatban elárulja, hogy az önkormányzat és a városi intézmények kiadásai 9 milliárd forinttal emelkedtek 2022 utolsó negyedévére és 2023-ra összesen.

Cser-Palkovics Andrásnak szívügye, hogy össze tudják hangolni a közösségi közlekedést a helyközivel. A székesfehérvári polgármester szerint a megfelelő infrastruktúra kiépítésével az egyre súlyosbodó parkolási nehézségeket és a környezetszennyezést is kezelni lehetne. A városban egyre szaporodó dugókat elsősorban az az agglomerációs forgalomnak tulajdonítja.

Kitérnek a székesfehérvári focicsapatra is. Cser-Palkovics András megjegyzi, hogy a város már nem tulajdonosa a Vidinek, ezért ebben az évben nem is járulunk hozzá a nagy csapat működéséhez”. Szerinte négy évvel ezelőtt az Európa-liga csoportkörében „történt valami”, azóta nem jönnek az eredmények, pedig „a klub lehetőségei most is megvannak”. Nagy reményeket fűz azonban Juhász Roland sportigazgatói kinevezéséhez.

„Jó lenne végre elérni a magyar közéletben, hogy ellenfelek legyenek és ne ellenségek”, mondja a városvezető arra a kérdésre, hogyan lehetne párbeszédet teremteni a magyar politika szereplői között. Szerinte fontos lenne, hogy „időről időre leüljön a mindenkori állami vezetés egy-egy tagja és a mindenkori főpolgármester”.

Ugyanakkor nem tartja szerencsésnek, hogy az önkormányzati világot belekeverik az országos politikába. Véleménye szerint a helyi vezetők feladata, hogy megtalálják, mi köti össze az embereket. Ebből következően pedig neki „Székesfehérváron 100 ezer főnöke van”.

Kapcsolódó
„Küzdelmes, de szép év végéhez értünk” – ünnepi beszélgetés Cser-Palkovics Andrással

Küzdelmes év volt az idei, ami számos kihívást tartogatott az élet szinte minden területén. Az eredményekről, a nehézségekről és szép élményeiről is kérdeztük Cser-Palkovics András polgármestert. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek