1 évnél régebbi cikk

A gyalogosok védelme érdekében indított akciót a Székesfehérvári Rendőrkapitányság
·Hírekrendőrség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
A gyalogosok védelme érdekében indított akciót a Székesfehérvári Rendőrkapitányság
·Hírekrendőrség·Utolsó frissítés: undefined

Az elmúlt időszakban több súlyos gyalogosgázolás is történt a városban, ezért a járókelőket és az autósokat is ellenőrzik az egyenruhások a forgalmas kereszteződésekben. Az akció március végéig tart.

Döbbenetes felvételeket tett közzé a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Az eseteken jól látszik, nem körültekintően közelítik meg a gyalogátkelőhelyeket vagy az autósok vagy a gyalogosok, esetleg egyik fél sem.

A fehérvári rendőrség közlekedésrendészeti osztályának főelőadója a járókelők figyelmét arra a két másodperces szabályra hívja fel, melynek betartása életet is menthet:

"A kijelölt gyalogátkelőhely nem betonfal, az csak egy lehetőség arra, hogy a gyalogosnak ott elsőbbsége van. Mindig azt mondom a gyalogosok számára, hogy az a két másodperc, amit eltöltünk még a járdán biztonságban körülnézéssel, néha valóban életeket ment" - mondta el Májer László rendőr őrnagy.

Májer László hozzátette, a téli időszakban a gyalogosok láthatósága is nagyon fontos a biztonság szempontjából. Ugyanúgy, mint az, hogy a járókelők ne csak a szemükkel, hanem a fülükkel is észleljék a forgalmat, ezért útközben a hangos zenehallgatás elkerülését javasolja a szakember.

Az őrnagy a gyalogosok felelőssége mellett az autósokra is kitért: "Ezeknek az ellenőrzéseknek elsődlegesen az a céljuk, hogy felhívjuk a figyelmet a kijelölt gyalogos-átkelőhelyekre. A járművezetőket a jelenlétünkkel arra ösztökéljünk, hogy igenis fokozott figyelemmel kell megközelíteni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet."

A márciusig tartó közlekedésbiztonsági akció elsődleges célja a figyelemfelhívás - éppen erről beszélt az őrnagy az interjúban, amikor a háttérben egy kanyarodó autós nem adja meg az elsőbbséget a gyalogosnak a zebrán. A sofőr végül helyszíni bírságot kapott.

Azoknak a sofőröknek, akik az elsőbbségi szabályokat nem tartják be, helyszíni bírság esetén 15.000 forint összegű pénzbírság és 6 büntetőpont járhat, a szabályszegő gyalogos szintén számíthat bírságra 5-50.000 forint értékben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók