1 évnél régebbi cikk

Rekordot döntött a Sóstó vízszintje
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Rekordot döntött a Sóstó vízszintje

Jelenleg 120 centiméter körüli a vízállás, amivel rekordot döntött a Sóstó vízszintje. A kis öblökben a magas vízszintnek köszönhetően sokkal könnyebb a nádvágás a kétéltű munkagép számára. 

A Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület Székesfehérvár belvárosától 2,5 kilométerre található és 218 hektáron helyezkedik el. Különleges élővilágok találkozásának kis szigete a Sóstó, egy megmaradt oázis, amit sikerült megmenteni az élővilág és a természetet szerető emberek számára.

Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán számolt be róla, hogy rekordot döntött a Sóstó vízszintje. Korábban egy mintaprojekt részeként a természetvédelmi területen megvalósult a tisztított szennyvízzel történő szintfenntartás. A módszer az aszály során jól vizsgázott. A mostani csapadékos időjárásnak köszönhetően a vízállás 120 centiméter körül van

"A Sóstó üzemi vízszintje 107,5 centiméter, melyet a mostani, csapadékos időszaknak hála bőven meghaladtunk, 120 centiméter körüli a vízállás.

A tavalyi aszályban kiemelkedő szerep jutott a Sóstó mintaprojekt voltának: a tisztított szennyvízzel történő szintfenntartással ugyanis elkerültük a tó kiszáradását, bizonyítva a módszer szélsőséges körülmények közötti működőképességét is" - fogalmazott Cser-Palkovics András hozzátéve, hogy a mostani, magas vízszint azért is kedvező, mert nagyban megkönnyíti a kisebb öblökben a nádvágást a kétéltű munkagép számára. 

"Nagyon bízom abban, hogy a Sóstónál sikerrel alkalmazott tisztított szennyvizes megoldást minél több helyen alkalmazzák!" - tette hozzá a polgármester.

                                     

Sóstó: a 218 hektáros oázis

Hosszú évek kitartó munkája vezetett odáig, hogy napjainkban már a Sóstó csodájára járnak a szakemberek is. Növényeknek és állatoknak is változatos élőhelyet kínál a lagúnás, védett övezet. Nagyon változatos élőhelyek vannak itt. A ritka növényfajok közül számos orchideafaj megtalálható a területen, de többek között a ritka békakonty, a vitézkosbor, a fehér madársisak, és a magyar szegfű is megcsodálható Sóstón.

Az állatvilág is nagyon gazdag. Őshonos halfajok is élnek a tóban, többek között compó, csuka, aranykárász és a fokozottan védett lápi póc. Jelentős mocsáriteknős-állomány él a Sóstón.

Kapcsolódó
Az önkormányzat biztosítja a fedezetet a Fejérvíznek, hogy nagyobb mennyiségű tisztított szennyvizet állítson elő a Sóstó számára

Cser-Palkovics András közösségi oldalán ismertette a döntést.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek