1 évnél régebbi cikk

Átadták a Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ új épületét a Berényi úton
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Átadták a Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ új épületét a Berényi úton

A központi feladatvégzés a közel 400 négyzetméteres irodaházban zajlik majd, a két nagyobb épületegységben pedig egyelőre raktározási feladatokat látnak el.

A Görögkatolikus Egyház életében több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a a gyermekvédelmi tevékenység, mely egyre több ellátási formával bővült az utóbbi években. Jelenleg mindhárom egyházmegye, azaz a Nyíregyházi és a Miskolci Egyházmegye, továbbá a Hajdúdorogi Főegyházmegye is önálló fenntartóként lát el szociális és  - gyermekvédelmi alap- és szakellátási feladatokat - írja közleményében az Önkormányzati Kommunikációs Központ, amelyben az átadóünnepségről tudósít.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye 2021 márciusában hívta életre Gyermekvédelmi Fenntartói Irodáját, melynek első feladata volt a Fejér vármegyében állami fenntartásban működő nevelőszülői hálózat átvétele és a székesfehérvári székhellyel működő Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ megalapítása. Az intézmény a nevelőszülői hálózat működtetésével kezdte meg a munkáját, így Dunántúlon is megjelent a görögkatolikus gyermekvédelmi feladatellátás 2021. április 1-jével.

2021. november 1-jével egy szakmai egység Dég és Lepsény településen, 4 lakásotthonnal, 48 férőhelyen került egyházi fenntartásba szintén állami fenntartásból. Az intézmény ekkor még a székesfehérvári Tüzér utca 6. szám alatti székhelyén látta el feladatait ideiglenes jelleggel. A Főegyházmegye 2022 elején vásárolta meg Székesfehérváron a Berényi u.102. szám alatti ingatlant, melyen három épület található. A központi feladatvégzés a 374 m2-es irodaházban zajlik majd, a két nagyobb épületegység pedig egyelőre raktárként szolgál.

Az elmúlt időszakban az épületet felújították, kifestették, akadálymentesítették, majd az új székhelyen megkezdhette működését az intézmény. A Gyerekvédelmi Központ jelenleg 163 nevelőszülővel, 529 férőhelyen, valamint 4 lakásotthonban 48 férőhelyen látja el feladatait összesen 42 fő munkavállalóval.

A Berényi úti központi irodaépület ünnepélyes átadására február 23-án, csütörtökön délután került sor.

A létesítményt Kocsis Fülöp érsek-metropolita áldotta meg. Hangsúlyozta, hogy aki gyermeket nevel, az jövőt épít, csak az foglalkozzon a gyermekkel, akinek van jövőképe, aki tud és akar jövőt építeni, és azt is tudja, hogy milyen legyen ez a jövő önmagának, a gyermekeknek és az egész világnak. Az érsek Szent István apostoli király oltalmába ajánlotta az ezen a vidéken általuk nevelt gyerekeket. Hangsúlyozta, olyan gyerekek nevelését vállalják, akiknek a jövője bizonytalan. Szeretnék Istenhez vezetni a gyermekeket, hogy ők maguk is felismerjék az Isten velük való terveit.

Az állam, az egyház, az önkormányzat és a szakemberek képesek arra, hogy a gyermekvédelem terén összefogjanak, és közösen segítik, hogy egy ilyen intézmény működni tudjon. Nincs szentebb hivatás, mint gyermekneveléssel foglalkozni, különösen amikor az ő helyzetük finoman szólva sem egyszerű. Az ilyen gyermekek támogatása még nagyobb felelősséget ró ránk, felnőttekre – emelte ki ünnepi beszédében dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hangsúlyozta, hogy a nevelőkön túl nagyon sokat tesznek a háttérben az adminisztrációs feladatokat ellátó kollégák, akik nélkül a gyermekvédelmi rendszer nem működne. Ezért nagy öröm, hogy átadhatták számukra az új épületet.

Részt vett az eseményen Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára is. Elmondta, fontos, hogy a gyermekek védelme helyet kapjon mindannyiunk életében, hiszen látjuk azt a sok veszélyt, ami manapság rájuk leselkedik. Ám ha törik, ha szakad, a gyerekeket meg kell védeni! Ha bekövetkezik a gyermek életében a legrosszabb – azaz ki kell emelni a nevelésre alkalmatlan, vér szerinti családjából – akkor azonnali, gyors és hatékony segítségre van szükség. Ezt a segítséget tudja megoldani Magyarországon a gyermekvédelmi rendszer, és ennek egy új bizonyítékát, erős bástyáját adhatták át Székesfehérváron.

A gyermekvédelem kiemelten fontos, sőt, szent küldetés! Egy életet megmenteni, Isten felé segíteni és megtanítani arra, hogy megtalálja a helyét, a boldogságát, elfogadja a körülményeit – ez bizony nehéz hivatás. Ez a hivatás azonban mégis szép és képes az emberi életet teljessé, boldoggá tenni, hiszen megtapasztalhatjuk, hogy nem hiába élünk és sokat jelenthetünk másoknak – fogalmazott Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke. Isten eszközei vagyunk, amelyet ő oda küld, ahol szeretné megmutatni a jelenlétét és a szeretetét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek