1 évnél régebbi cikk

Újabb netes csalókat buktattak le
·Bűnügycsalás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pxhere.com
Újabb netes csalókat buktattak le
·Bűnügycsalás·Utolsó frissítés: undefined

Egyre több internetes csalást jelentenek, melyek során bizonyos szolgáltatók és a rendőrség nevével élnek vissza.

Ne dőljünk be a csalóknak – hívja fel a figyelmet a rendőrség legújabb Facebook-bejegyzésében. Valótlan tartalmú levelek terjednek, amelyeket rendőrségi vezetők aláírásával láttak el.

A Magyar Rendőrség arra szólít fel, hogy hagyjuk figyelmen kívül azokat a gyanús leveleket, amiket a rendőrség vagy az Interpol nevében írtak.

Egyértelmű átverésről van szó – áll a közleményben, illetve arra is adnak pár tanácsot, hogy mik azok a gyanút keltő dolgok, amiket ezekben a levelekben kiszúrhatunk:

  • Nemzeti Rendőrség Főigazgatóság nem létezik, Országos Rendőr-főkapitányság a helyes megnevezés.
  • Igazságügyi Rendőrség szintén nem létezik.
  • Interpol Központi Iroda (ICB) nem létezik.
  • A nyelvtanilag helytelen megfogalmazás ugyancsak csalókra utalhat.
  • Amennyiben a Magyarország Rendőrsége e-mailben kommunikál, azt nem külföldi e-mail-címről teszi.
  • Az Országos Rendőr-főkapitányság sem az Interpol, sem az Europol nevében nem kommunikál, azt csak saját nevében, saját e-mail-címéről teszi.
  • A törvényi hivatkozások pontatlan megjelölése (pl: a büntetőeljárási törvénykönyv 390-1. cikke nem létezik. Helyesen 2017. évi XC. törvény a büntetőeljárásról. A 390. szakasz nem arról szól, amire a levél utal, és nincs külön cikke sem.)

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a jövőben is minden elektronikus levélnél ellenőrizzük a feladót, figyeljünk a helyesírásilag helytelen, vagy kifejezetten magyartalan megfogalmazásokra. Soha ne kattintsunk megszokásból és mindig legyünk körültekintőek, és amennyiben egy levelet gyanúsnak ítélünk, ne teljesítsük a kért adatszolgáltatást.

Nem ritka az sem, hogy egyes telefonszolgáltatók nevével élnek vissza a csalók. Ebben az esetben hamis nyereményjátékkal, akciós ajánlatokkal kecsegtetnek, de nem ritka az sem, hogy rossz minőségű termékeket próbálnak ránk sózni. Az alábbi videóban is az utóbbi történik, viszont a csaló szerencsétlenségére visszanyal a fagyi:ű

Itt van még egy videó, amelyben az egyik nagy telefonszolgáltató nevében hívják a felvétel készítőjét:

Érdemes nézegelődni a feltöltő csatornáján található videók között, hiszen szinte minden átverési módszerre találhatunk precedenst. Ez bárki számára tanulságos és hasznos lehet, hiszen megelőzhetjük, hogy átverjenek bennünket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek