1 évnél régebbi cikk

89 éves a fehérvári Maulbertsch-kút, de ki volt Maulbertsch?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
89 éves a fehérvári Maulbertsch-kút, de ki volt Maulbertsch?

A Maulbertsch-kút lassan 90 éve meghatározza egy három utca találkozásában lévő kis tér látképét Székesfehérváron. Ugyanakkor azt talán kevesen tudják, hogy az egyre inkább felújításra váró kút névadója ki is volt.

Székesfehérváron a Megyház utca – Petőfi utca – Arany János utca találkozásánál egészen 1934-ig egy itatókút állt. Akkor készült el – igaz, nem a jelenleg ismert formájában – a Maulbertsch-kút.

Készítője Erdey Dezső szobrász, aki 1902-ben látta meg a napvilágot Istenföldén. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett, mesterei között volt Radnóti Béla, majd Szentgyörgyi István is, utóbbinak később asszisztense is lett.

Rendkívül sokoldalú, több területen is magas szinten alkotó szobrász volt, aki számtalan önálló kiállítást rendezett, illetve különböző meghívásoknak eleget téve is bemutatta munkáit. Nagyobb méretű, közterületeken is látható alkotásai mellett klasszicizáló kisplasztikákat, emlékműveket, reneszánsz ihletésű érmeket alkotott, de az 1940-es évektől porcelánnal is foglalkozott, a Herendi Porcelángyár több művét elkészítette. 1957 májusában Budapesten hunyt el.

Ahogy fentebb már írtam, a Maulbertsch-kút 1934-ben került a helyére. Akkoriban még vörösréz fedő és felhúzó csiga is volt rajta, ez ma már nem található meg a kúton. Az a tény, hogy itt valóban megtalálható volt korábban egy itatókút, indokolja az alkotás elkészítését, az akkoriban egyre erősebben formálódó városképbe már nem illett be egy inkább a falusi léthez, az állattartáshoz kapcsolható itatókút. Ez a része világos, a név eredetét azonban sokan nem ismerik: miért Maulbertsch-kút lett az elnevezés?

A válasz roppant egyszerű: Franz Anton Maulbertsch (1724-1796) osztrák festő, aki elsősorban falfestményeivel és freskóival vált ismertté. Rengeteget alkotott Magyarországon, a fennmaradt írásos emlékek alapján bő negyven évre tehető hazai munkássága, ezen idő alatt pedig róla elnevezett Maulbertsch-kút mellett lévő kármelita templom (Szent József templom) freskóit festette 1767-ben, a kút az ő munkásságának állít emléket.

Van még egy érdekesség a Maulbertsch-kút kapcsán, annak talapzatát ugyanis az egykori várfal köveiből alakították ki. Sajnos napjainkra a kút állapota kicsit kopottas, a felsőbb elemeknél le is tört (vagy épp letörték) néhány apróbb elemét, így lassan ideje lenne egy átfogóbb felújításnak, restaurálásnak. Ez már csak azért is lenne örömteli, a mert a három utca találkozása hangulatos kis térré teszi a környéket, melynek összképének meghatározó része a Maulbertsch-kút.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek