1 évnél régebbi cikk

Kikapcsolod vagy csak lecsukod a notebookodat?
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com
Kikapcsolod vagy csak lecsukod a notebookodat?

A fejlett számítógépek és a rohanó élet mellett egyre többet tapasztalom, hogy a felhasználók dolguk végeztével nem lekapcsolják, hanem szimplán csak lecsukják a notebookot, és kész. Vajon ez a jó megoldás?

Az operációs rendszerek és a számítógépek fejlődése, no meg az állandó időhiány azt hozta magával, hogy a Windowsok leállítás funkicóját szinte egyáltalán vagy csak nagyon ritkán használjuk. Még asztali PC esetén csak-csak, de a notebookoknál szinte csak és kizárólag az alvó módot tekintjük a laptop lekapcsolt állapotának.

Persze van ennek tapasztalati okozata egyértelműen. Jó pár évvel ezelőttig, mondjuk úgy, a memória chip alapú háttértárak, az SSD-k megjelenéséig a Windowsok lekapcsolása és indítása nem volt egy gyors folyamat. Egy-egy gyengébb, lassabb PC esetében ez az idő akár 1-2 perc is lehetett, és persze a felhasználók türelme jó pár évvel korábban sem volt több, mint napjainkban.

Az operációs rendszerek fejlődésének folyamata is adta a lehetőséget, hogy az alvó mód egy igen kényelmes megoldás legyen a hétköznapokban. Volt is ennek értelme, hiszen egy ki- és bekapcsolás folyamat esetén spórolhattunk legalább 2x2 percet. 4 perc hatalmas idő volt régen is, most is az. De félre a viccel!

Azt kell látni, hogy az alvó mód egy kényelmi funkciója a Windowsoknak, nem pedig egy alapértelmezett lekapcsolási folyamat. Vannak előnyei, de hosszú távon, hónapokon keresztül így használni egy számítógépet nem célszerű.

Kapcsolódó
Mennyire biztonságos az otthoni Wi-Fi routerünk?

Ha az online biztonságról beszélünk, akkor a legtöbben azt gondolják, hogy a jelszavaink, a felhasználóneveink vagy az online bankolás biztonságára gondolok. Pedig ez csak egy szelete az egésznek!

Az alvó üzemmódból ébredő laptop byte-ra pontosan onnan folytatja a munkát, ahol abbahagytuk korábban. Ez az indulás nem is indulás, szinte csak a kijelző bekapcsolódása. Azonban egy leállítás utáni bekapcsoláskor a korábban futó programok a nulláról indulnak el, hiszen az így leállításra kényszerített szoftverek a memóriából szabadítanak fel nem csekély erőforrást. Persze a memória használata folyamatos, de az ott átmenetileg tárolt, időközben már nem is használt adatok csak feleslegesen foglalják az amúgy is véges kapacitást. 

Az így felszabadított memória érezhetően tudja a notebook működését gyorsítani. Ezt leginkább a böngészőprogramok működésében tapasztalhatjuk, mikor milliónyi böngészett weboldal van nyitva egy-egy  netezés alkalmával. Nem utolsósorban pedig a programok megfelelő működéséhez, az egyébként is gyakori szoftverfrissítések véglegesítéséhez is szükséges a számítógépek leállítása és bekapcsolása, vagy legalább az újraindítás.

A hétköznapokban a legjobb megoldás talán az lehet, hogy hetente legalább egyszer lekapcsoljuk a notebookot a leállítás funkcióval, ezzel lélegzetvételnyi szabad memóriát biztosítva a Windowsnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek