1 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: június 30-ig meghosszabbítják az árstopokat
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined
Kormányinfó: június 30-ig meghosszabbítják az árstopokat
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tartott sajtótájékoztatót a szerdai kormányülés döntéseiről.

A Kormányinfó elején Gulyás Gergely a háborús helyzettel kapcsolatban kiemelte, több százezren meghaltak a háborúban, egyre több fegyver van a fronton, a háború elhúzódhat. A magyar fél segíti Ukrajnát humanitárius téren, de az az érdek, hogy a NATO ne keveredjen a háborúba, mert az világháború és atomháború lenne. 

A miniszter elmondta, a háború gazdasági következményei is komolyak, inflációs rekordok dőltek meg.

"Az év végi magyar egy számjegyű inflációhoz több tényezőnek kell együtt állnia, június 30-ig meghosszabbítottuk az árstopokat" - ismertette a kormánydöntést Gulyás Gergely.

A tavalyi aszálykárok után kialakult helyzet után idén mérsékelni kell a károkat, ezért a mezőgazdasági öntözés idén ingyenes lesz, ennek költségeit a kormány átvállalja. Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt is elmondta, 10 milliárd forintba kerül majd az ingyenes agráröntözés.

A kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme miatt tiltotta meg több mezőgazdasági termék importját Ukrajnából, ezért

25 termék behozatala tilos Ukrajnából június 30-ig.

Tranzitszállítás természetesen lehetséges, az illetékes hatóságok a tranzitszállítmányokat a határon zárral látják el, és végigkísérik az országon - hangsúlyozta a miniszter. A mikrovállalkozás energiafogyasztásával kapcsolatosan is született döntés szerdán: a korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozások ezután 70 forint per kilowattot fizetnek majd az átlagfogyasztás felett. 

Szentkirályi Alexandra arról beszélt, akciók meghirdetésére kötelezi a jövőben a kormány a boltokat. Az új eszközt görög és francia mintára vezetik be, ennek értelmében az alapvető élelmiszereknek 20 kategóriába kell besorolódniuk - például sajt, péksütemény, felvágott stb. -, az érintett kategóriákban pedig az elmúlt 30 nap legalacsonyabb áránál 10 százalékkal olcsóbban kell kínálni legalább egy-egy terméket. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékre. A legkisebb boltokra nem vonatkozik ez a szabályozás, és június 1-től lép érvénybe.

Újságírói kérdésekre válaszolva az is elhangzott: nem merült fel a kormányban, hogy más termékekre is kiterjesszék az árstopokat.

Borítókép: Facebook/Magyarország Kormánya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek