12 hónapnál régebbi cikk

Airsoft – mi ez a sport? Ismerd meg a legfontosabb Airsoft szabályokat!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Freepik
Airsoft – mi ez a sport? Ismerd meg a legfontosabb Airsoft szabályokat!

Az airsoftnak egyre növekvő tábora van, azért, mert szinte mindenki számára van benne valami. Ez egy olyan sport, ami jó testmozgás, új emberekkel ismerkedhetsz meg, taktikus gondolkodást igényel, katonai ismeretekre tehetsz szert általa és nagyszerű tevékenység a történekem szerelmeseinek is.

Miről szól az Airsoft?

Az ASG és az airsoft két olyan kifejezés, amit azokra a tevékenységekre használunk, amikben fegyverreplikáknak is szerepe van. Ezek speciális modellek, amelyeket ehhez a sporthoz építettek. A kinézetüknél az a cél, hogy minél jobban visszaadja azoknak a lőfegyver modellek kinézetét, amit a katonaság vagy a többi egyenruhás különleges egység használ. Vannak olyan replikák is, amelyeket kultikus filmekben, könyvekben, vagy sci-fi sorozatok szereplői használtak.

Az airsoft kínálatok között ezért is találhatunk különféle puskákat és karabélyokat, géppisztolyokat, revolvereket, sörétes puskákat, sőt, gránátvetőket is. 1:1 méretarányban készülnek, ezért nagyon valósághűen néznek ki, és ami a legjobb bennük: lőni is tudsz velük.

Az airsoft replika fegyvereket úgynevezett ”lövöldözésekhez” használják. Két csapat mérkőzik meg egymással, és valós csaták forgatókönyveit játszhatják el, amelyek a közeli vagy távoli történelemben zajlottak, pl. a tálibokkal vívott csaták vagy a vietnámi csaták újra játszása.

Az ilyen összetűzések akár egész naposak vagy egész hétvégés játékok, ezeket hívjuk Mil-Simnek. A realisztikusság nagyon fontos ezek során, azaz a katonai egyenruha, sisak, lövészárkok, laktanya, és néha még egy tank is feltűnik. A Mil-Sim játékok az airsoft játékok fejlettebb formája, és hatalmas vállalkozás, ezért ilyen típusú játékokat ritkábban szerveznek. Sokkal gyakoribbak azonban a több órás összecsapások az erdőben, amihez csak alapfelszerelés szükséges. Rendszeres időközönként szervezik ezeket és különböző forgatókönyvek szerint, hogy változatosabbá tegyék a játékot. A játék céljára kialakított pálya néha nem erdő, hanem elhagyatott épülrzrk, raktárak, illetve gyárak. Ilyen esetekben CQB játékokról beszélünk, amelyek során sokszor a replika teljesítményét korlátozni kell.

Mi kell ahhoz, hogy játszhassunk?

Airsoft replikákat engedély nélkül vásárolhatunk és használhatunk. Az interneten találhatunk üzleteket, amelyek az ilyen termékek értékesítésére szakosodtak, mint például a Gunfire.com. Vásárolnunk kell továbbá lövedéket, illetve védőszemüveget – egy kezdő airsoft felszerelést, valamint egyéb taktikai kiegészítőket, amiket gyakran használnak a játékosok. Ami a fizikai felkészülést illeti, a játékstílusunkat a képességeinkhez tudjuk igazítani. Akik újoncok az airsoft világában, azok bérelhetnek felszerelést a játékok szervezőitől. Ez egy nagyon jó lehetőség, hiszen minden szükséges felszerelést ki lehet bérelni egy játékra, és megtanítanak a használatukra. Ennek köszönhetően nem kell semmilyen tapasztalattal rendelkezned ahhoz, hogy azonnal elkezdj airsoftozni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek