11 hónapnál régebbi cikk

Egyszerűbben és olcsóbban betonoznál? Használj szálerősítést!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels/Edgar Toro
Egyszerűbben és olcsóbban betonoznál? Használj szálerősítést!

A betonozást sokan egy szükséges rossznak élik meg, egy olyan munkának, amely elengedhetetlen, de mielőbb túlesnének rajta, pedig lehet egyszerű és gyors művelet is, ha a megfelelő adalékokat használjuk.

A beton nem olcsó, főleg, ha nagy felületen és betonacél használatával kell készíteni a szerkezetet, hiszen a vasháló szállítása, szerelése és megfelelő elhelyezése az élőmunkaigény által is drága. Ráadásul a nem megfelelő kivitelezés kockázatokat is hordoz magában. Amennyiben Te magad állnál neki a betonozásnak, és nem szeretnél sokat költeni, nem szeretnél bonyolult megoldást, mégis tartós végeredményre vágysz, adj esélyt a szálerősítésnek!

A betonacél szerepe

A nagy szilárdságú beton az egyik legrégebbi, legtartósabb építőanyag, amely a világon szinte mindenhol hozzáférhető összetevőkből készül, és akár házilagosan is kivitelezhető. A Beton Booster szálerősített beton új dimenziót nyit a betonozásban, egyszerű, gyorsan és olcsón, akár házilag is megvalósítható megoldást kínál.

A beton számos előnyös tulajdonsága mellett néhány hátránnyal is rendelkezik, azonban ezek jelentős része a különféle megoldásokkal, megfelelő előkészítéssel, minőségi kivitelezéssel javítható. A húzóerőt felvevő betonvasak használatával megerősíthető a beton szerkezete, de arra is tökéletesen alkalmas, hogy megakadályozza a betonfelületek repedezését. Nagy hátránya azonban, hogy a bonyolult logisztika, a szerelés élőmunkaigénye jelentősen megnöveli a költségeket, miközben alapvetően maga az acélhuzal is drága, és környezetbarátnak sem mondható.

Betonozz egyszerűbben és gyorsabban!

A betonozást nem lehet megúszni egy családi ház esetén sem, hiszen számtalan szerkezet készül ebből az építőanyagból, az alapoktól, koszorúktól kezdve a járdákon, beállókon át az aljzatokig, teraszokig, csak hogy a leggyakoribbakat említsük.

A tartósság érdekében pedig a vasalással is foglalkozni kell, ez pedig drágítja és bonyolítja az építést. De szerencsére létezik egyszerűbb és olcsóbb megoldás, a betonacél kiváltására alkalmasak lehetnek a statikai makroszálak. Persze nem minden szerkezet esetében váltható ki vele a vasbeton, csak rendszerint a nem teherhordó, csak a teherelosztó elemeknél, de így is jelentős könnyebbséget jelent. És akkor még az egyéb előnyeiről nem is beszéltünk.

Mi a szálerősített beton?

A betonhoz a keverés során adagolt, polipropilénből készült, nagy szakítószilárdsággal rendelkező makroszálak 3 dimenzióban erősítik a betont a betonvas 1 irányához képest. 

A betonba kevert makroszálak további előnye, hogy a zsugorodási repedéseket nullára csökkentik, jelentősen felgyorsítják a kivitelezést, biztonságossá teszik a munkavégzést, hiszen kis méretűek és súlyúak, továbbá nem korrodálnak. Ezzel csökkentik a felhasználandó beton mennyiségét, ugyanis annak kb. 50%-a a cbetonvasak takarására megy el. 

Tedd tartósabbá a kocsibeálló, az aljzat, a járda vagy a zsalublokkok betonozását szálerősítésű beton használatával, spórold meg a vasalás költségét!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek