11 hónapnál régebbi cikk

Kormányinfó: meghosszabbítják a kamatstopot
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Magyarország Kormánya
Kormányinfó: meghosszabbítják a kamatstopot

A szerdai kormánydöntésekről tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

A kormány a 2024-es költségvetés tervezetéről is tárgyalt szerdán - mondta el Gulyás Gergely, kiemelve, hogy a tervek szerint a parlament tavaszi ülésszakában elfogadják azt. Május 20-án adják át a tervezet a Költségvetési Tanácsnak, majd május 30-án benyújtják a parlamentnek, a végszavazás pedig június 7-én lehet.

Háborús időben olyan költségvetésre van szükség, ami megvédi a családokat és a rezsicsökkentést. Számolni kell a háború elhúzódásával. 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A miniszter azt is elmondta, a költségvetés háborús időkre szól, például a honvédségre jelentős többletet kell fordítani, jövőre a GDP 2 százalékát. Ha véget érne a háború, akkor az könnyebbséget jelentene a büdzsének és az inflációt is mérsékelné.

A családokat és a kkv-ket érintő kamatstopok maradni fognak - jelentette be Gulyás Gergely, aki hozzátette az infláció és a jegybanki kamat miatt született ez a döntés. Amikor a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, akkor vezetik majd ki a kamatstopot.

A miniszter bejelentette azt is, hogy az országgyűlés múlt héten elfogadta az igazságügyi törvény módosítását. Ezt előzetesen az Európai Bizottság is elfogadhatónak tartotta, így ha ezt hivatalosan is elfogadhatja majd, akkor a 22 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásból 13 milliárdnyi rész felszabadul.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek