11 hónapnál régebbi cikk

Új műfaj születik: régész színházzal készül a Szent István Király Múzeum
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Új műfaj születik: régész színházzal készül a Szent István Király Múzeum

A Szent István Király Múzeum különleges programmal készül: idén nyáron régész színháznak ad otthont a fehérvári múzeum díszudvara. A részletekről Lehrner Zsolt alpolgármester, Pokrovenszki Krisztián főigazgató, Matuz János író-rendező és Keller János színművész számoltak be.

A Szent István Király Múzeum Rendház épületének felújításával rengeteg új lehetőséggel gazdagodott a múzeum és Székesfehérvár is.  Az épület egyik ékköve a díszudvar, amely újabb színtere lehet a találkozásoknak. Erről is beszélt Lehrner Zsolt alpolgármester a sajtótájékoztatón, és azt is kiemelte, hogy tavaly a Múzeum Akusztik programsorozat keretében több koncertnek is otthont adott az intézmény, idén nyáron pedig a régész színházzal bővül a repertoár.

"Ez egy merőben új műfaj, eddig ilyen még nem volt Magyarországon" – hangsúlyozta Lehrner Zsolt.   

Pokrovenszki Krisztián főigazgató azt emelte ki: az intézmény nem titkolt célja, hogy az itt élők, a fehérváriak múzeuma legyen. Már 150 évvel ezelőtt is a közösség teremtő ereje hozta létre az intézményt, ami még jobban megerősíti azt, hogy a Szent István Király Múzeum a közösség múzeuma. 

"Tavaly a Múzeum Akusztik sorozat minden előadása teltházzal zajlott, és voltak egyéb programok is. A tapasztalatok szerint a fehérváriaknak van igényük ilyen típusú kulturális szórakozásra" – fogalmazott Pokrovenszki Krisztián.

Schliemann Caféban egy új színházi műfaj van születőben: a régész színház


Matuz János a múzeum művészeti intendánsa a régész színház megálmodója, melynek első előadása a Schliemann - Trója  című zenés régészeti ásatás két részben. Matuz János a színházi bemutatók házigazdájaként arról beszélt, hogy ünnepélyes, különleges, visszahozhatatlan találkozást ígér a közöségnek a régész színház.

Heinrich Schliemann megdöbbentette a világot, amikor 1873 nyarán közhírré tette, hogy megtalálta Tróját: a várost, aminek sokan még a létezésében is kételkedtek. Hogyan lett a kallódó német szatócsinasból a világ egyik leggazdagabb kereskedője? Hogyan hagyott hátra mindent, hogy sikerei csúcsán életét álmai beteljesítésének szentelje? Schliemann életén keresztül az álmok erejéről és a rendíthetetlen kitartásról mesél nekünk Keller János, a Vörösmarty Színház népszerű és közkedvelt színművésze a Szent István Király Múzeumban idén elinduló nyári színházi programsorozatának nyitó darabjában. 

"A történethez szabad improvizációkkal csatlakozik Horváth János zenész, mintegy dúsítva a szöveges részeket. Így a szokatlan intenzitású produkció három egyenrangú művész, a „három János” találkozásából jön létre"– fogalmazott Matuz János.

A Szent István Király Múzeum díszudvarán nyíló Schliemann Caféban egy új színházi műfaj van születőben: a régész színház. 

Keller János színművész a különleges produkció kapcsán kiemelte, hogy nem felolvasó színházra készülnek. "Minden egyes alkalom más és más lesz, hiszen igyekszünk a nézőket is bevonni majd" – fogalmazott a művész hozzátéve:

"Schliemannhoz hasonlóan mindannyian kerültünk már komoly döntéshelyzetekbe, ennek szellemében a nézőkkel való kommunikációval számos fontos kérdésre keresik majd a választ az előadásokon"

A jegyértékesítés júniusban indul. A különleges élménynek öt alkalommal lehetnek részesei az érdeklődők. A darabot július 5-én, 6-án és 7-én láthatják. Augusztusban pedig  2-án és 3-án lesz előadás. Az esőnap időpontja: július 8., augusztus 4. További részletekről folyamatosan tájékoztatja az érdeklődőket a múzeum a szikm.hu weboldalon és a Facebook-oldalán. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek