A miénk marad! A városé lett a Moskovszky Gyűjtemény!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A miénk marad! A városé lett a Moskovszky Gyűjtemény!

Székesfehérvár tulajdonába került a Hetedhét Játékmúzeum közel ötezer darabból álló játékgyűjteménye. Moskovszky Éva és édesanyja páratlan értékű, Európa-szerte elismert, polgári gyűjteményét 110 millió forintért vásárolta meg a város a család örököseitől.

A Moskovszky család - Moskovszky Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott könyvtárosa és édesanyja, Moskovszky Lajosné - 70 év alatt kitartó munkával gyűjtötte össze a Székesfehérváron található Hetedhét Játékmúzeum kiállításának anyagát.  Az egyedi darabokból, kollekciókból és enteriőrökből álló állandó kiállítás, a Moskovszky Gyűjtemény 1998 óta látható városunkban.

A gyűjtemény 2011-ig Fehérvári Babaház néven működött a Szent István Király Múzeum részeként. 

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király múzeum igazgatója szerint egy olyan társadalmi eszme is épült a gyűjtemény köré, amelyből jól érzékelhető, hogy a közönség hatalmas igény van a kiállításra.

A közel ötezer darabból álló kollekció a Hiemer-házban 2012-ben megnyílt Hetedhét Játékmúzeumban kapott méltó helyet.  Az érték megőrzése, a város közgyűjteményének gyarapítása érdekében tárgyalt az önkormányzat a gyűjtemény tulajdonosaival, akiktől Székesfehérvár megvásárolta a gyűjteményt - ezt sajtótájékoztató keretében jelentette be Cser-Palkovics András polgármester hétfőn Játékmúzeumban.

Megfelelő értékbecslés alapján elvégzett felmérő munkát követően - az árban is megállapodva - a város megvásárolta ezt a gyűjteményt, most már nem letétben van Székesfehérváron, hanem a város közösségének kulturális vagyonát gyarapító tulajdon lett. - fogalmazott a városvezető.

Az Európa-szerte elismert, polgári gyűjteményt 110 millió forintért vásárolta meg a város a család örököseitől. 

Nagy Veronika muzeológus, a Hetedhét Játékmúzeum szakmai vezetőjétől megtudtuk, Moskovszky Éva döntése volt korábban az, hogy a gyűjtemény Fehérvárra kerüljön. "Illyésné Ötvös Tünde nevét fontos megemlítenünk ebben az összefüggésben, hiszen nagyon jó barátságot ápolt Moskovszky Évával, ezért a család szívesen hagyta Fehérvárra a gyűjteményt." - fogalmazott a muzeológus.

A város pedig jó gazdának bizonyult, hiszen nemcsak a tárgyak gondozását vállalta, hanem az ehhez kapcsolódó tudományos és kulturális események szervezését is. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek